Miștocăreli românești vechi de 300 de ani. Cum se înjurau Brâncoveanu și Cantemir

12 iulie 2016 destin valah Editorial, Lifestyle

Să vă spun cum se spurcau voievozii români din vechime. Îl lăsăm deoparte deocamdată pe Alexandru Aldea de pe la 1400 care le scria cu furie sibienilor ”cine minte s-o fută câinii pe mă-sa” și ne referim la niște băieți subțiri și cu educație: Constantin Brâncoveanu și Dimitrie Cantemir.

Deci, Constantin Brâncoveanu îl poreclise pe Dimitrie Cantemir ”Dumitru boczadea Căcăcea”. Un joc de cuvinte puțin voievodal în turcă: ”beizadea” – ”fiul domnului” vs ”boczadea” – ”fiul căcatului”. Brâncoveanu era furios că Dimitrie Cantemir se logodise fără învoirea lui cu una din fetele lui Șerban Cantacuzino.

Nici Dimitrie Cantemir nu a rămas dator, pe lângă turnătoriile la Poartă a scris pe larg despre strămoșii lui Brâncoveanu, dovedind că ascendența nobiliară a acestuia venea exclusiv pe linie feminină și amintește în context o fabulă înțepătoare – întrebat cine e tatăl său, catârul răspunde că maică-sa a fost iapă.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign