FeaturedIstorie

Mă bucur că se reduc orele de istorie, latină și geografie

Văd oameni supărați că se reduce numărul orelor de istorie, latină și geografie în școlile românești – chestie care pe mine mă bucură. În primul rând pentru că manualele sunt tâmpite și în al doilea rând pentru că majoritatea cadrelor didactice intră la categoria ”ciorbagii”, iar materia predată este inutilă.

(Ciorbagii erau numiți sergenții reangajați în armată, cei care alegeau să mai rămână prin cazărmi după încheierea stagiului militar, pentru o ciorbă, asta pentru că nu erau în stare să facă altceva în civilie, de obicei erau și proști și răi.)

Clanurile și triburile din școli

V-ați uitat recent pe vreun manual de istorie? Știți câte manuale alternative există? Educația gratuită de stat este în realitate privatizată de câteva clanuri care îmbârligă cadre didactice șmechere, funcționari din minister, edituri și tipografii private, partide politice. Clanuri, triburi, grupări de interese – știți care este obiectivul lor? Nu educația copiilor, ci vânzarea manualelor, manuale plătite cu bani de la buget, manuale plătite din buzunarele părinților. Caiete de exerciții stupide, caiete suplimentare, caiete de lucru, caiete de pregătire, culegeri semestriale, manualul alternativ 1 plus manualul alternativ 2, de la editura care trebuie, ca să nu-l supărăm pe inspectorul de specialitate de la partidul aflat la guvernare, să nu scoatem din sărite pe directorul școlii.

Mecanismul fanariot

Trăim în plină epocă fanariotă, ispravnicii mulg de unde apucă și țăranii fug în toate părțile. În evul mediu vama se lua în punctele geografice greu de traversat: trecători prin munți, vaduri și poduri peste râuri. De ce? Pentru că nu exista alternativă, dacă voiai să mergi de la Ploiești la Brașov trebuia să treci obligatoriu pe la Bran sau Predeal, prin altă parte nu aveai cum. Așa că se punea vamă la Bran și Predeal, niște băieți cu arme care luau un procent din marfă. Mai treceau câte unii peste plaiuri, dar nu puteau căra foarte mult cu cârca și contrabanda era minimă. La fel și în ziua de azi, vrea guvernul bani? Bagă acciză pe combustibili, că lumea trebuie să cumpere și traseul combustibilor este sub control strict al băieților cu arme. Mai vrea guvernul bani? Mărește acciza pe țigări, deoarece crează dependență și oamenii le vor cumpăra, rămâne ca băieții cu arme să controleze traseul mărfii. Tot mai vrea guvernul bani? Mărește impozitele pe locuințe, că oamenii trebuie să stea undeva și nu își pot lua apartamentele în spinare să fugă cu ele să le înmatriculeze în Bulgaria. Sistemul e simplu: pâlnia prin care trebuie să treacă toată lumea, strunga unde sunt mulse oile – nu ai ce face, trebuie să treci prin locul unde sunt băieții cu arme care te belesc. (Și la fel ca în evul mediu boierimea băncilor și corporațiilor are imunitate față de taxe și impozite, tot sărăcimea este jupuită.)

La fel și cu educația: ai copil? Trebuie să-l dai la școală, că educația este obligatorie și gratuită în țara românească. Gratuitatea este o păcăleală, dar te prinzi mai târziu, când clanurile din educație te au deja în plasa sistemului și nu mai ai ce face, trebuie să contribui.

Avorturi și diplome

Și sunt multe clanuri și copii din ce în ce mai puțini. Calitatea educației este la pământ, dar sistemul trebuie să mulgă banii cu orice preț de la prostime. Deocamdată mai există mitul diplomei, oamenii care au copii acum sunt născuți înainte de 1989 și sunt ferm convinși că o diplomă te ajută, ar fi ceva folositor. (Să vă spun un secret: de 15 ani nimeni nu mi-a mai cerut o diplomă la angajare, prima și ultima oară mi s-a întâmplat asta în anul 2000.) Însă când generațiile de vânzători la chioșc cu diplomă de ASE vor începe să toarne copii o să se schimbe puțin sistemul. Pentru că un vânzător de chioșc cu diplomă de ASE știe pe pielea lui că diploma nu are valoare. Deja în toate universitățile din țară se simte de câțiva ani efectul milioanelor de avorturi de după 1990 – nu mai sunt elevi! Și toți aleargă cu limba scoasă după copii, să-i înscrie la cursuri – copii au devenit o marfă pentru sistemul de educație românesc, nici măcar un produs finit; marfă, materie primă în baza căreia se realizează profitul.

Vrem să fim proști cu diplomă

Sistemul mai funcționează oarecum, dar a început să dea rateuri. Presiunea din partea părinților și a copiilor este înspre scăderea cantității și calității informației predate în școală, știți vaietele clasice: copii au ghiozdanele prea grele, nu ne trebuie matematică, chimie, istorie, fizică etc. (Dar ce vă trebuie?!?) Părinții și copii vor diplome pe care să scrie că au avut 10 pe linie și apoi își dau seama că diplomele nu au nici o valoare și că în 16 ani de școlarizare nu au făcut altceva decât să contribuie la bunăstarea clanurilor ce belesc sistemul educațional. Și se duc să caute un chioșc unde să se angajeze, dar loaza abia știe operațiunile aritmetice de bază și riscă să nu se califice decât pe un post de manipulant marfă într-un depozit en-gros.

Și identitatea națională?

Tocmai pentru că știu ceva istorie nu mă îngrijorează faptul că reducerea orelor de istorie, latină și geografie ar duce la pierderea identității naționale. Predarea istoriei în școlile românești, sistemul de educație publică abia dacă a împlinit 150 de ani în țara românească – românii au rămas români conștienți de identitatea lor națională mai bine de 1000 de ani fără manuale alternative și profesori stupizi. Actualul sistem de educație publică obligatorie și gratuită(!) este mai degrabă dăunător pentru identitatea națională, de fapt în școli se produce o dezagregare a identității. Se reduc orele de istorie predate prin acest sistem putred? Foarte bine! Ne vom întoarce la principiile și mecanismele medievale de păstrare a identității, întreaga societate se întoarce către aceste mecanisme, v-am explicat mai sus cum e treaba cu impozitele.

http://www.kishiniov.eu/ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button