FeaturedLifestyle

Lucrurile enervante pe care le fac oamenii zi de zi

În fiecare deceniu spunem că bunele maniere sunt mai proaste decât erau in trecut şi ne plângem despre comportamentul decadent al oamenilor în societate. Nu ştiu dacă într-adevăr suntem în cea mai necivilizată eră, dar uneori cu siguranţă ni se pare că aşa este deoarece experienţele prezente sunt mai pregnante decât cele trecute. Bineînţeles că odată cu anumite dezvoltări şi schimbări în societate, au apărut şi diferite obiceiuri mai mult sau mai puţin civilizate.

Stilul de viaţă rapid şi relativ haotic, inovaţiile tehnologice care ne acaparează atenţia, precum şi o uşoară blazare pe care o avem cu toţii în ceea ce îi priveşte pe cei din jur şi societatea în general, toate au un rol în micile gesturi nepoliticoase pe care le facem uneori.
Iată care sunt acestea şi de ce ar trebui să le evităm:

cafe-on-phone1. A nu ridica ochii din telefon atunci când vorbeşti cu cineva
În egală măsura, a nu scoate căştile din urechi atunci când ai o conversaţie „live”. Niciodată nu îmi dau seama dacă persoana respectivă ascultă ceea ce spun sau nu. Serios acum, melodia ta preferată sau o nouă postare pe Facebook chiar pot sa aştepte că sunt sigură că de îndată ce te duci acasă o să îţi reiei activitatea online. În plus, nu înţeleg de ce ai vrea să socializezi cu o persoană pe internet când poţi face asta cu omul care stă în faţa ta.

2. Mersul pe partea greşită a trotuarului
La fel ca în trafic, şi pe trotuar există reguli de circulaţie: pe dreapta se merge, prin stânga se depăşeşte dacă este nevoie şi numai după ce te asiguri că nu vine nimeni din sen opus, astfel încât să evităm ciocniri nenecesare. Şi am toată înţelegerea din lume atunci când încerci să eviţi o groapă sau un ţurţur ameninţător deasupra capului, dar atunci cu atât mai mult este nevoie de puţină atenţie şi delicateţe. Nu ştiu să vă spun de câte ori am fost efectiv împinsă sau împiedicată de cineva care încerca cu disperare să ocolească o băltoacă de parcă viaţa lor depindea de asta, fiind eventual şi boscorodită pentru că nu m-am aruncat în baltă să fac un poduleţ peste care să treacă acea fiinţă delicată.

3. Ocuparea întregului trotuar
Chiar cred că sunt o persoană înţelegătoare şi îmi dau seama că dacă mergi cu un grup de prieteni şi vorbiţi este mai comod să o faceţi unul lângă celălalt decât în şir indian. Dar în momentul în care cineva îşi arată sau verbalizează intenţia de a vă depăşi sau vă loveşte uşor cu umărul atunci când trece pe lângă voi, poate că nu ar trebui să fiţi surprinşi.

4. A închide uşa în nas cuiva
Unul dintre cele mai simple şi mai drăguţe gesturi de curtoazie pe care le putem face este să ţinem uşa persoanei care este în spatele nostru atunci când intrăm sau ieşim de undeva. Nu vorbesc despre persoana de la 50 de metri distanţă, ci despre persoana care este la mai puţin de 2 paşi în spate. Nu ne costă nimic, până la urmă.

392275335. Folosirea improprie a transportului în comun
Ei bine, aici avem multe subpuncte pe care aş vrea să le subliniez deoarece oricum nu este prea confortabil să stai alături de o mulţime de străini într-un spaţiu închis care se mişcă şi probabil că puţin mai multă consideraţie faţă de ceilalţi nu ar fi un lucru rău.
Bara de susţinere este pentru a ne menţine echilibrul şi, în ciuda denumirii, nu este menită să ne susțină întreg corpul atunci când ne sprijinim de ea, în timp ce restul pasagerilor fac echilibristică. Spaţiul din preajma uşilor este menit, la rândul său, pentru accesul pasagerilor la urcare şi la coborâre, nu pentru staţionarea celor care coboară la prima. De altfel, am întâlnit şi persoane care îşi securizau un loc la uşă pentru a coborî la a treia, a patra, a cincea staţie…şi cum şi-ar putea permite să facă loc celorlalţi riscând să se piardă în spaţiul incredibil de vast al autobuzului sau al vagonului de metrou şi să nu reuşească să coboare peste 20 de minute când va ajunge la destinaţie?
Şi nu în ultimul rând, experienţa mea preferată este atunci când, într-un metrou/autobuz relativ aglomerat, observ persoane care îşi pun sacoşele şi genţile pe scaun sau reuşesc să găsească o poziţie să spunem…expansivă pe scaun, astfel încât să ocupe şi locurile alăturate sau să pună piedică celor care stau în picioare. Ce să zic, bine că măcar unii dintre noi stau confortabil.

6. Folosirea improprie a toaletelor publice
Nu voi intra în detalii pe acest subiect deoarece nu este cazul să devenim prea grafici. Cred că este de la sine înţeles că a folosi în mod responsabil şi frumos orice spaţiu public este un semn de respect pentru cei din jur.

7. Vorbitul exagerat de tare la telefon în public
Sau a asculta muzică la telefon fără căşti. În ziua de astăzi beneficiem de o varietate de inovaţii tehnologice, iar telefoanele sunt printre cele mai practice dintre acestea. Acest lucru înseamnă că putem face foarte multe lucruri cu aceste aparate complexe, cum ar fi să conectăm căştile şi să vorbim la o tonalitate decentă astfel încât persoana de la capătul celălalt să ne audă perfect. Oricum majoritatea dintre noi trăim în oraşe unde poluarea fonică este destul de mare şi probabil că ar fi mai bine să evităm să mai adăugăm la aceasta.

sursa-http://bucurestifm.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button