CulturaFeatured

Luați capitalism pe pâine!


Franța trăiește un soi de șoc: prețurile la combustibili, benzină și motorină, la gaz și la electricitate cresc într-un ritm de neimaginat în ultimii ani. Le Figaro spune că, din cauza lipsei banilor, unul din trei francezi are probleme cu încălzirea, iar unul din șase a suferit pur și simplu de frig în cază.

Problema cu benzina și motorina este gravă și din alt motiv: faptul că Franța are rețele excelente de TGV nu înseamnă că au rezolvat mare lucru. TGV s-a dezvoltat în detrimentul rețelelor locale și regionale de transport pe calea ferată. Cei care fac navetă la muncă sunt obligați să apeleze la automobil. Altminteri n-au cum ajunge, și ei sunt, de regulă cei săraci, care riscă să piardă locul de muncă și/sau ajutoarele sociale. Doar că ceea ce câștigă se cam duce pe transport. Motiv să se mobilizeze și în noiembrie să vrea să blocheze, în semn de protest, Franța!

Să lărgim puțin cadrul. De ce cresc prețurile la petrol și gaze? Politicile comerciale ale lui Trump și nebunia lui în materie de politică externă duc la așa ceva. A promis Europei că o aprovizionează cu gaz lichefiat american, dacă renunță la gazul rusesc. Până și Merkel a acceptat asta. S-a construit vreun terminal? Vin metanierele valuri-valuri spre Europa? Nu, evident! Pur și simplu se împing prețurile în sus, pentru a face probleme economiilor UE. Iar idioții îl urmează pe Trump!

Am simplificat puțin lucrurile. Europa nu consumă mai mult, economia nu crește astfel încât să justifice creșterea prețurilor la combustibili și energie. Pe piață e din belșug. China are de unde cumpăra, nu pune presiune pe prețuri. Saudiții produc în draci. Să fie banii ăia ”dispăruți” de pe burse, care se refugiază, cum au mai făcut, în materii prime. Și ridică prețurile artificial.

Așa că vindem pielea ursului cu gazul din Marea Neagră. Putem să avem mama și tatăl zăcămintelor. Prețul nu-l stabilim noi. Murim de frig cu gazul lângă noi, pentru că nu avem cu ce să-l plătim! Luați capitalism pe pâine!

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button