ISTORII UITATE. În 1925, regizorul sovietic Serghei Eisenstein a turnat filmul „Crucișătorul Potemkin“, pe care mulți specialiști îl consideră cel mai bun film al tuturor timpurilor.

12 martie 2018 destin valah Lifestyle

Puțini știu însă că evenimentele dramatice care au inspirat pelicula au culminat în rada Portului Constanța.
În iunie 1905, în sânul echipajului crucișătorului „Kneazul Potemkin“, ce aparținea flotei ruse de război din Marea Neagră, a izbucnit o revoltă, având la bază hrana mizerabilă, pedepsele la care erau supuși marinarii, dar mai ales atmosfera revoluționară ce cuprinsese de câteva luni Rusia. Căpitanul și câțiva ofițeri importanți au fost uciși, iar marinarii au preluat comanda navei. Deoarece autoritățile ruse au refuzat amnistierea marinarilor, vasul a plecat spre Portul Constanța, unde au cerut imperios românilor să-i alimenteze cu cărbuni, apă, alimente și băutură, amenintându-i că altfel vor bombarda orașul. După mai multe peripeții, echipajul dezertor s-a predat autorităților române și a fost predat, împreună cu nava, escadrei ruse.

de Dan Rosca

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign