INTERVIU cu Silviu-Ionut Dumitrache

- Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Destin Valah?
Pasărea phoenix îmi vine în minte ,
Sângele arde în vene fierbinte,
Picioarele stau bine înfipte.
- Cum definiți timpul orașului?
Haide să îți spun, mai degrabă, cum simt timpul orașului, poate știi momentele acelea când mergi pe o stradă cunoscută ție și pe care ai putea merge cu ochii închiși ? Ei bine, la Craiova suntem în timpul acela în care zilnic lucrurile se schimbă. Îmbucurător este faptul că se schimbă în bine. Drept urmare nici nu mai poți merge cu ochii închiși, fără să vezi că lururile se schimbă în bine de la zi la zi. Simt că este timpul primăverii, totul este în dezvoltare, în înflorire. Este o cetate care renaște și care va ajunge la adevărata sa valoare.
- Cum percepeți dinamica arhitecturală a orașului?
“De acum înainte clădirile vor avea patru dimensiuni, a patra fiind timpul, care va face parte din arhitectură”, asta a spus arhitectul italian David Fisher. Ei bine, nu sunt architect și nici istoric. Sunt inginer și percep poate altfel arhitectura orașului, o văd ca pe un plan logistic de aprovizionare, funcționare și livrare a nevoilor cetățenilor. Drept urmare, consider că ceea ce dă cu adevărat valoare unui oraş, este modul în care acesta funcţionează şi maniera în care funcţionalitatea lui mulţumeşte locuitorii oraşului din toate punctele de vedere.
- Ce ai schimba, dacă ai putea, în domeniul în care îți desfășori activitatea?
Visul tuturor românilor, aș reduce birocrația și vreau impozit progresiv, salarii echivalente cu media salariilor din Uniunea Europeană pentru fiecare categorie profesională. Îmi desfășor activitatea în mai multe domenii,vezi, aș putea spune că sunt un norocos, am avut ocazia să îmi dau seama că indiferent de domeniu, oamenii au momente când se gândesc că ar fi fost poate mai bine dacă făceau altceva. Cred că asta ar fi esențial de schimbat, lipsa posibilităților de recompensare a muncii depuse în realizarea activităților, asta determinând insatisfacția realizărilor, totodată plafonarea și neproductivitatea angajaților.
- Cu ce anume poți influența viața celor din jurul tău?
Cu gânduri bune și cu puterea exemplului.
- Când o să renunțăm la vorbe în politică și o să trecem la fapte?
Hai să nu ne mințim, politica se face și cu vorbe, faptele sunt cele care confirmă și întăresc vorbele politicienilor. Avem nevoie de oameni politici care să legifereze cu gândul la Destinul Valah J
- De ce suntem înclinați să judecăm o persoană în funcție de grupul social din care face parte? Aveți un proiect în care doriți să eradicați inechitatea socială?
Așa ne învață societatea să punem etichete. Poate cel mai prost exemplu pe care îl puteam primi ne-a fost livrat de către Președintele Băsescu, el fiind cel care a accentuat și încurajat o ruptură a grupurilor sociale și chiar dezvoltând o ură între ele. Principiul clasic “dezbină și cucerește” dus la extreme pentru tineri în momentul în care președintele îi îndemna să plece din țară.
Linia de start în viață, în câmpul muncii, în momentul în care îți întemeiezi o familie, atunci când începi o afacere și așa mai departe , trebuie să fie egală și stabilă. Astfel, individul își poate calcula, în funcție de performanțele pe care vrea să le atingă, timpul și resursele necesare.
- De ce s-a împământit ideea că anumite grupuri etnice nu pot fi integrate în societatea dominantă din care fac parte?
Nu doar faptul că s-a împământenit este deranjant, ci mai ales faptul că, în general, grupurile etnice consideră acest lucru. Fie că vorbim de diferențe în credința pe care o aprobă ei ca și grup, fie că vorbim de diferențe mari în tradiții și obiceiuri, integrarea nu se poate face doar prin toleranță și înțelegere. Vorbeam de etichete, ele au fost puse și este foarte greu să le dezlipești. Văd foarte multe stereotipuri, complet greșite. Nu poți face o întreagă etnie “hoață” când ești foarte conștient că hoțul nu are o etnie anume, cum de altfel nici medicul nu are o etnie anume, exemplele pot continua.
- Ce înțelegeți prin segregare socială și cum o diferențiați de separare?
Chiar dacă segregarea socială poate fi identificată cu separarea, ei bine segregarea ocupă atât de multe paliere ale societății încât se poate scrie o bibliotecă întreagă pe această temă. Segregare socială există oriunde în lume, nu trebuie să ne speriem că am început să o observăm și noi J. Europa, România, oraşele din România, cartierele acestora, zonele din aceste cartiere, iată, că nu sunt definite prin omogenitate, ci mai degrabă prin eterogenitate funcţională, economică, etnică, religioasă și putem continua ….. altfel spus, segregarea socială este un factor ce generează predispoziție spre etichetare și repulsie față de anumite zone ale Europei, României, orașelor, cartierelor și poate merge până la nivel de stradă, dacă nu mai mult.
- Dictatura autorului sau dictatura publicului?
Autorul dictează când creează, publicul atunci când apreciază.
Am zis ! Acum apreciază .
- Care sunt proiectele cele mai importante pentru Craiova pe care le veți susține sau le veți propune?
Voi susține toate proiectele ce pot genera un rezultat benefic populației Craiovei, dar și întregului județ, mergând până la nivel de regiune, de ce nu. Craiova reprezintă, indubitabil, capitala Olteniei. Dezvoltarea Craiovei semnifică defapt dezvoltarea întregii regiuni. Reducerea segregării sociale este unul dintre rezultatele ce se preconizează a fi obținute in urma proiectelor dezvoltate la nivelul Craiovei.
- În ce măsură aveți în vedere implicare societății civile în următoarele proiecte pentru Craiova?
În mare măsură, societatea civilă este implicată în toate proiectele ce privesc orașul nostru. Acesta este adevărul si nu pot spune altceva J. Administratia locală este deschisă ideilor si proiectelor vedinte din partea societății civile.
- Ce anume considerați că reprezintă o punte de legătură într-o societate atât de diversificată și complexă?
Conștiința comună.