FeaturedIstorie

FRAGMENT DE ISTORIE: 50 de ani de la aselenizarea Apollo 14

Misiunea Apollo 14, lansată la 31 ianuarie 1971 cu o rachetă Saturn V, a avut ca principal obiectiv explorarea regiunii Fra Mauro din jurul zonei geologice de investigaţii (demers explorator cunoscut sub denumirea ALSEP – Apollo Lunar Surface Scientific Experiments Package). În subsidiar, obiectivul a constat în colectarea de mostre de material din suprafaţa Lunii şi aducerea lor spre analiză pe Terra, desfăşurarea unor instrumente ştiinţifice parte a proiectului ALSEP, fotografii de înaltă rezoluţie la mare adâncime pentru anumite zone geologice şi teste de comunicaţii specifice în anumite frecvenţe pentru stabilirea proprietăţilor reflective ale suprafeţei lunare, conform www.nasa.gov. Iniţial, fusese stabilită lansarea pentru anul 1970, însă tragedia misiunii Apollo 13 a determinat amânarea până după încheierea investigaţiilor, potrivit www.newatlas.com.

Apollo 14, cea de-a treia misiune cu echipaj uman care a pătruns pe suprafaţa Lunii, a avut la comandă pe primul astronaut american care a ieşit în spaţiu, Alan B Shepard Jr., unul din cei şapte membrii ai echipajului misiunii Mercury din 5 mai 1961, potrivit solarsystem.nasa.gov şi newatlas.com. Modulul comandat, ”Kitty Hawk”, a fost pilotat de Stuart A. Roosa. Edgar D. Mitchell a fost pilot al modulului lunar ”Antares”. Zborul istoric suborbital de 15 minute al lui Shepard a marcat încă un pas important al omenirii pentru cunoaşterea singurului satelit natural al ”planetei albastre” Terra. Pentru ceilalţi astronauţi a fost prima misiune în spaţiu, conform solarsystem.nasa.gov.

La 5 februarie 1971, Shepard şi Mitchell au aselenizat la doar 53 de metri de zona stabilită, respectiv într-o regiune deluroasă la nord de craterul Fra Mauro, important sit ştiinţific care fusese ales drept ”ţintă” pentru misiunea Apollo 13. Stuart Roosa a pilotat modulul ”Kitty Hawk” pe o orbită circulară, de unde a putut să realizeze o serie de îndatoriri parte a misiunii, inclusiv fotografierea regiunii ”Decartes”, care avea să devină situl de aterizare al misiunii Apollo 16 şi de unde a desfăşurat observaţii relevante ale teritoriilor lunare pentru a sprijini mai bine viitoarele misiuni.

În timpul acestei misiuni au fost colectate 42,6 kg de rocă şi sol lunar care aveau să fie trimise spre cercetare la 187 de echipe din SUA şi în alte 14 ţări pentru analiză şi studiu. Comandantul Alan Shepard a stabilit, cu acelaşi prilej, un nou record privind traversarea unei suprafeţe lunare de aproximativ 2.743 metri, potrivit www.nasa.gov. Misiunea a fost un succes şi s-a încheiat, prin revenirea pe Terra, în Oceanul Pacific, la 9 februarie 1971. AGERPRES/

Sursa foto: spacenews.com

Din aceeasi categorie

Back to top button