FeaturedLifestyleMain

FILME ROMÂNEŞTI: Seria ”Comisarul” (1972 – 1981)

Seria de filme „Comisarul”, regizată de Sergiu Nicolaescu, cuprinde cinci lung metraje de acţiune – „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuş”, „Un comisar acuză”, „Revanşa” şi „Duelul” – şi a creat o galerie de personaje antologice pentru cinematografia românească dintre care amintim: comisarul Roman, comisarul Miclovan, comisarul Moldovan, dom’ Semaca, Lăscărică, Paraipan, Limbă.

„Cu mâinile curate” a avut premiera în 1972 şi a fost realizat după un scenariu semnat de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici, acest film lansând seria „Comisarului”. Acţiunea se desfăşoară în 1945, când, pe fondul războiului şi al sărăciei tot mai accentuate, în ţară nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Comisarul Roman (interpretat de Ilarion Ciobanu) este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai „fierbinţi” secţii de poliţie din Capitală. Lipsit de experienţă, el apelează la ajutorul comisarului Miclovan (interpretat de Sergiu Nicolaescu), un poliţist cu metode neconvenţionale care apelează foarte repede la revolverul său Smith&Wesson, scrie site-ul cinemagia.ro. Cei doi comisari luptă împotriva crimei organizate apărute în Bucureşti. Metodele rigide ale lui Roman sunt completate de cele mai puţin ortodoxe ale lui Miclovan.

Din distrubuţia filmului mai fac parte actorii Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ, Cristian Şofron, Colea Răutu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin.

Filmul a primit în 1972 premiul ACIN pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică).

„Ultimul cartuş”, apărut în 1973, este continuarea filmului „Cu mâinile curate”, având la bază un scenariu scris tot de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici. Comisarul Miclovan este ucis în misiune, într-un schimb de focuri. Rămas fără sprijinul colegului Miclovan, comisarul Roman vrea să-l vadă pedepsit pe asasinul acestuia – dom’ Semaca (interpretat de George Constantin), un mafiot şi contrabandist local foarte puternic, pe care tribunalul îl achitase din lipsa de probe.
” ‘Am şi eu sensibilităţile mele’, spune Roman, după un moment de reculegere la mormântul prietenului său Miclovan. O spune cu glas tare, privind spre camera de filmat, şi întreg filmul se luminează de această mărturisire complice, care este şi a cineastului, mărturisire parcă a unei nostalgii a prieteniilor duse, a timpului din care nu rămân decât amintirile stinghere…”, scria criticul Dan Comşa, în 1973, în revista „Cinema”, potrivit site-ului cinemagia.ro.


Sursa foto: cinemaraton.roÎn timp ce se ocupa de prinderea lui Semaca, Roman primeşte misiunea de a prinde un spion german încă activ pe teritoriul ţării, despre care se bănuieşte că s-ar fi ascuns într-o mănăstire. Aşa că Roman merge la mănăstire, acţionând sub acoperire, îmbrăcat în haine monahale. În această misiune, comisarul Roman este ajutat de Oarcă (interpretat de Sebastian Papaiani), un fost argat care dovedeşte că e foarte priceput la urmăriri cu maşina pe serpentine.

În distribuţia filmului se regăsesc şi actorii George Constantin, Amza Pellea, Marga Barbu, Ion Besoiu, Colea Răutu, Jean Constantin, Nineta Gusti, Ernest Maftei. Filmul a primit, în 1973, premiul ACIN pentru regie (Sergiu Nicolaescu) şi interpretare masculină (Ilarion Ciobanu).

„Un comisar acuză” a avut premiera în 1974 şi a fost realizat după un scenariu scris de Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Acţiunea se petrece în Bucureştii anului 1941, când regimul legionar este în expansiune. Personajul principal este, începând cu acest film, comisarul Moldovan (interpretat de Sergiu Nicolaescu), care primeşte misiunea de a ancheta asasinarea deţinuţilor politici din închisoarea Viraga, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie. Prin desemnarea unui om neafiliat politic în acest caz, autorităţile speră să transmită opiniei publice ideea că poliţia îşi face datoria în mod onest.

Guvernul intenţionează să muşamalizeze cazul, însă Moldovan se dovedeşte incoruptibil şi nu cedează în faţa presiunilor şi a intimidărilor. El vrea să scoată adevărul la lumină, dar acest lucru îi determină pe cei care fac parte dintr-un comando legionar aflat sub conducerea lui Paraipan (interpretat de Gheorghe Dinică) să facă orice pentru a-l scoate din joc.

În alte roluri mai apar actorii Amza Pellea, Ion Besoiu, Jean Constantin, Emmerich Schäffer, Ştefan Mihăilescu Brăila, Marin Moraru, Vasile Niţulescu, Jean Lorin Florescu, Rodica Mandache, Maria Ploae.


Sursa foto: cinemaraton.ro„Revanşa” a avut premiera în 1978, scenariul filmului fiind scris tot de Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Acţiunea se petrece pe fondul rebeliunii legionare din ianuarie 1941. Comisarul Moldovan îşi doreşte răzbunarea finală, deşi la finalul filmului precedent fusese anunţat ca mort. Pe fondul unor evenimente extrem de tensionate (schimbarea dictaturii legionare cu regimul antonescian), aventura comisarului – căutat acum de poliţia politică – merge mai departe, se arată în prezentarea filmului de pe coperta DVD-ului lansat în 2006. Ştiind că va ieşi din ascunzătoare dacă se întâmplă ceva cu fiul lui, Paraipan îl răpeşte pe băiatul lui Moldovan. Acesta e hotărât mai mult ca niciodată să-l prindă pe şeful legionar, pentru a-şi salva fiul şi a-i demasca pe aceia care se află în spatele lui Paraipan. Comisarul Moldovan îşi elimină adversarii pe rând, dar în final este trădat chiar de propriii lui şefi.

Din distribuţie fac parte şi actorii Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Silviu Stănculescu, Emanoil Petruţ, Iurie Darie, Ion Marinescu.

„Duelul” a fost lansat în 1981, fiind realizat după un scenariu scris de aceiaşi Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Comisarul Moldovan se ocupă de cazul unui jaf asupra băncii centrale, împreună cu partenerul său Petrescu (interpretat de George Mihăiţă) şi ajutat de informatorul Limbă, un hoţ de buzunare (interpretat de Jean Constantin). Lucrând sub acoperire ca profesor de sport, comisarul reuşeşte să intre în lumea cerşetorilor şi a oamenilor străzii, luând legătura cu singurii martori ai jafului, trei copii care trăiau pe străzi. Pornind de la informaţiile primite, Moldovan îi descoperă pe Grigore Maimuca (interpretat de Colea Rautu), autorul jafului, şi pe şeful bandei, Rică Păsărin (interpretat de Ion Riţiu).


Sursa foto: cinemaraton.roÎntre actorii care mai fac parte din distribuţia filmului amintim: Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Ion Besoiu, Vladimir Găitan, Aristide Teică.

În volumul „Istoria filmului românesc (1897-2000)”, apărut la Editura Fundaţiei Culturale Române (2000), criticul Călin Căliman scria că filmul „Duelul”, faţă de filmele anterioare din seria „Comisarul” aduce „o galerie pitorească de copii ai străzii (cu mutre şi limbaj colorat), o lume interlopă viu pigmentată, cu un pitic-rege al cerşetorilor, cu un olog (iscoadă a milionarilor epocii respective)”.

„Duelul” a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film al Festivalului Internaţional de Film Mystfest de la Riccione (Italia) din 1981. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button