FeaturedIstorie

După fumători urmează obezii. Grăsuților, pregătiți-vă!

Statul poate să-i oblige pe oameni să trăiască sănătos. Unii ar putea spune că statul are obligația să impună oamenilor un mod de viață sănătos. Asta a început cu fumătorii, după care a venit rândul obezilor.

Știința medicală a stabilit că obezii prezintă riscuri pentru următoarele boli: hipertensiune arterială, ateroscleroză, tromboze venoase profunde, stază limfatică, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă congestivă, embolii pulmonare, accident vascular cerebral, moarte subită, distonie neurovegetativă, insuficiență respiratorie, apnee în somn. (Asociația Nevestelor Nedormite chiar a făcut o petiție online împotriva sforăitului, lista completă a bolilor obezității, mult mai înspăimântătoare decât bolile fumatului, o puteți găsi aici.)

Iar dacă știința medicală a stabilit ceva, apoi nu mai încape loc de discuție. Trebuie să fii un retardat habotnic pupător de moaște ca să ai ceva de comentat împotriva științei medicale. Și toți ne dorim o societate frumoasă cu oameni frumoși. Nenumărați cetățeni s-au plâns pe Facebook că nu pot merge să mănânce o pizza cu copii fără să vadă un obez care înfulecă cu gușile tremurânde. Unii chiar spun că de ani de zile nu au mai intrat într-un restaurant din cauza obezilor care își fac mendrele netulburați prin locurile publice. Mulți ar fi vrut să meargă la un restaurant cu prietenii, însă nu o puteau face din cauza grasului din grup, care ocupă două locuri și balotează cât patru.

Obezitatea este o boală foarte periculoasă şi renunţarea la mâncatul excesiv are efecte benefice nu doar pentru creier, ci pentru întregul organism. Statul are programe în acest sens şi te poate ajuta. Nu trebuie decât să ceri ajutorul. Nu e nicio ruşine. Fă acest pas şi toţi cei din jurul tău te vor felicita şi te vor stima şi mai mult. Apud Ionuț Foltea

Și așa au apărut programele și politicile destinate îmbunătățirii vieții obezilor. Grașii au fost obligați să plătească o acciză pe mâncare de 75%, în timp ce contrabanda cu carne de iepure din Republica Moldova a atins cote ce au îngrijorat Comisia Europeană. A fost limitat accesul supraponderalilor în restaurante, cârciumi, cofetării, cantine și ospătării. A fost respinsă la vot în Camera Deputaților propunerea ca pentru obezi să fie amenajate spații speciale. Nu a fost acceptată nici ideea de a li se permite obezilor să își facă cluburi unde să își practice între ei rușinosul viciu – până la urmă problema este eliminarea totală a acestui flagel al societății. Au apărut gărzi cetățenești de sportivi care îi fugăreau pe obezi cu biciul prin parcuri, ca pe vacile scăpate în trifoi. Picturile lui Rubens au fost scoase din muzee și manuale, statuile cu Budha au fost interzise.

A fost greu o vreme, dar principiile sănătoase bazate pe știință au biruit.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button