Lifestyle

Două din trei gospodării au un calculator acasă (date INS)

Două din trei gospodării au un calculator acasă, iar circa 68% au internet, în creştere cu 3,6% puncte procentuale, reiese dintr-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS).

‘Din totalul gospodăriilor din România, aproape două treimi (65,6%) au avut în anul 2017 un calculator acasă, 65,9% dintre acestea concentrându-se în mediul urban. (…) În anul 2017, 68,6% dintre gospodăriile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă, în creştere faţă de anul 2016 cu 3,6 puncte procentuale, 64,3% dintre acestea concentrându-se în mediul urban. Interesul manifestat pentru conectarea la internet este influenţat însă de posibilităţile oferite în plan teritorial de furnizorii acestui serviciu şi de disponibilitatea financiară pe care fiecare gospodărie o are. Transpunerea acestora în decizia de conectare la reţeaua de internet poate explica decalajele mari întâlnite între mediul urban şi cel rural’, informează INS.

În profil teritorial, la nivelul anului 2017, conectarea la internet a fost mai răspândită în gospodăriile din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest.

‘Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (63,3%) şi Nord-Est (61,3%). Creşteri semnificative faţă de anul precedent s-au observat în regiunile: Vest (11,9 puncte procentuale), Sud-Muntenia (5,3 puncte procentuale), Nord-Vest (4,4 puncte procentuale), Centru (2,1 puncte procentuale), Sud-Est (1,7 puncte procentuale) şi Sud-Vest Oltenia (1,1 puncte procentuale)’, se arată în document.

Din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor, nu se remarcă diferenţe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% şi 70% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepţia regiunilor Bucureşti-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) şi Nord-Vest (72,0%). Proporţiile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (57,8%) şi Sud-Muntenia (58,6%).

‘Calculatorul reprezintă o condiţie sine qua non în societatea contemporană informatizată, care asigură performanţa şi eficientizarea pregătirii în toate domeniile, fiind în acelaşi timp o poartă de acces la Internet. Existenţa copiilor în gospodărie sporeşte interesul pentru deţinerea unui calculator. Această idee este susţinută de faptul că dintre gospodăriile fără copii dependenţi), 52,1% au calculatoare acasă, iar dintre gospodăriile în care există copii, proporţia celor care deţin această tehnologie informaţională este cu 36,2 puncte procentuale mai mare atingând valoarea de 88,3%. Înzestrarea cu calculatoare este mai frecventă în cadrul gospodăriilor alcătuite din mai multe persoane, astfel sunt dotate cu calculatoare, 90,6% dintre gospodăriile cu patru persoane, 87,3% dintre gospodăriile cu trei persoane, faţă de 57,9% dintre gospodăriile cu două persoane şi 35,7% dintre gospodăriile de o persoană’, mai arată Institutul.

Din analiza după statutul ocupaţional al capului gospodăriei, creşterea interesului pentru achiziţionarea unui calculator, indiferent de tipul acestuia, s-a resimţit aproape la nivelul tuturor gospodăriilor.

‘În ceea ce priveşte dotarea cu calculatoare la nivel de gospodărie, după statutul ocupaţional al capului gospodăriei, ponderea cea mai mare este întâlnită în cadrul gospodăriilor conduse de salariaţi (90,9%), urmată la distanţa de gospodăriile conduse de alte persoane inactive (inclusiv elev\student) 75,0%. De cealaltă parte, ponderile cele mai mici au fost constatate la nivelul gospodăriilor conduse de pensionari (42,2%), lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni) 58,7% şi
de şomeri (62,2%)’, menţionează sursa citată. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button