FeaturedIstorie

De când știu românii că sunt urmașii lui Traian?

Istoria unei idei poate fi fascinantă, să urmărești când și cum a apărut, cum s-a dezvoltat și modificat în funcție de diverși factori. Ideea că românii sunt urmașii romanilor (și/sau dacilor) este una extrem de veche și originile ei sunt destul de bine documentate.

Bizantinii sunt primii care spun despre locuitorii de la nordul Dunării că sunt vorbitori ai unei limbi de origine latină și că sunt urmașii coloniștilor romani. Situația era cunoscută până în Imperiul Persan de la începutul secolului al XI-lea.

Dar de când spun românii despre ei înșiși că sunt urmașii lui Traian și ai coloniștilor romani? Putem interpreta diverse izvoare medievale care spun asta ca având la origine o sursă românească, însă nicăieri nu se spune clar ”românii se consideră urmașii romanilor”, formularea este ”românii sunt/ ar fi urmașii romanilor”.

Prima mărturie de acest gen datează din 1532, când padovanul Francesco de la Valle a ajuns la Târgoviște unde a cunoscut niște călugări ortodocși care:

… ne-au făcut o foarte bună primire și ne-au povestit toată istoria așezării locuitorior din această țară după cum urmează. Precum că împăratul Traian, învingând și cucerind această țară a împărțit-o între soldații săi și a prefăcut-o în colonie romană, încât aceștia trăgându-se după cum se spune din vechi coloniști păstrează numele de romani. Dar în decursul veacurilor au schimonosit așa de mult numele ca și obiceiurile și limba că abia îi mai poți înțelege, de aceea își zic azi români.

Francesco de la Valle nu era vreun cărturar și nu amestecă diverse mituri precum alți contemporani: el spune ce a aflat de la niște călugări din Târgoviște în 1532 – românii își spun așa pentru că sunt urmașii coloniștilor romani ai împăratului Traian. În doar câteva cuvinte aflăm că la 1532 exista printre români o conștiință etnică și o conștiință a originilor etnice. (Francesco de la Valle notează o singură expresie în limba română: ”știi românește?”)

… și îmi aduc aminte de momentul când am cunoscut niște studenți în istorie de la Budapesta care mi-au explicat că ”legenda romană” a originii românilor a fost inventată de Nicolae Ceaușescu personal în cursul cruntei sale dictaturi…

traian

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button