de Constantin Gheorghe
Ce vedem și în cazul ”Brădet”, ce vedem în cazul copiiilor morți după infectarea cu o tulpină de E-coli, ce am văzut în cazul ”Colectiv”, și vedem de mai bine de un deceniu este rezultatul unei fragmentări iraționale a statului, multiplicării unor instituții inutile, parazitare, lipsite de obiectul muncii, paralizate de neprofesionalism, inventate doar pentru a sifona banii publici în buzunare private.
Instituțiile sunt lipsite de autoritate, obiectul muncii lor este cețos, există paralelisme ce permit aruncarea răspunderii de la unii la alții, instituțiile nu comunică între ele. Rezultatul este un stat dezarticulat, ineficient, lipsit de autoritate, incapabil să-și îndeplinească funcțiile de bază. Statul român a ajuns o formă fără fond, și singura sa dimensiune-și aia parțială-este cea represivă.
Statul român are nevoie de o revizie de fond, care să elimine instituțiile inutile, să elimine aceste paralelisme ce permit fuga de răspundere, să redistribuie personalul către domeniile care contează, cum este acesta al siguranței alimentare. Statul român trebuie simplificat, întărit, profesionalizat, instituțiile trebuie să aibă cu adevărat obiectul muncii. Dimensiunea ”control”, ca și dimensiunea ”reglementare” trebuie întărite. Nu putem să ne lăsăm pe mâna fiecărui nebun, care declară pe proprie răspundere că îndeplinește condițiile de punere pe piață, și el face chiftele în WC, din carne expirată de ani de zile. Oricât ar suna de ”comunist”, sistemul standardelor de stat s-a dovedit funcțional. Nu înțeleg de ce am renunțat la el, de vreme ce mulți fabricanți de alimente, spre pildă, folosesc rețetele din STAS uri.
Poate că redefinirea statului, a instituțiilor sale, a raporturilor dintre ele, ar trebui să fie tema viitoarelor alegeri parlamentare. Dar acum, pe bune, cui îi pasă de asta? Mai ales că statul ăsta aproximativ și neputincios este exact ce le trebuie băieților deștepți, care-l mulg în deplină imunitate…