IstorieMain

Dap. Nu e nimic nou sub soare!

de Tudor Dumitrascu

 

Am citit un articol in Evz. Care m a determinat sa scriu urmatorul post lung:

Am terminat Istoria la Universitate. De mult, acum 18 ani. Am o diploma de profesor in disciplina asta. N am profesat. Am lucrat in televiziuni sau pentru televiziuni, niciodata ca jurnalist. Acum am un business… Nu (mai) sunt un specialist in Istorie

Dar incep sa-mi dau seama, la 39 de ani, ca rolul unuia ca mine este sa nu taca. Ca datoria este aceea de a aduce aminte celorlalti… Multi stiu, putini isi mai aduc aminte. Multi stiu lucruri disparate. Aparent fara legatura.
Istoria este un lant. Totul are legatura cu totul. Cauza-efect. Intelegand aceasta axioma banala, incepi sa intelegi sistemul. Cauzele sunt multiple iar clonarea lor este rara, insa cand acestea dau senzatia ca se repeta, efectele posibile devin mai putin ascunse.

Istoria nu se reduce la Stefan cel Mare. O fi important pentru micul nostru patriotism de periferie, insa istoria nu este aici. Istoria de fapt inseamna sa aduci aminte infierbantatilor ce inseamna razboiul, ce inseamna extremismul, nationalismul, ce inseamana dementa premeditata..

Astazi, mai mult decat in ultimii 20 de ani se vorbeste despre disolutii, despre ziduri, despre nationalism. Despre exit-uri din constructii a caror origine a fost uitata..

Pentru ca fara Istorie, totul se uita.
UE a aparut din vointa politica a unei reconcilieri istorice. Intre Franta si Germania. Nu ca sa ne impuna noua o noua forma de colonialism. Economia a fost un instrument nu un scop. Ci ca sa previna repetarea dezastrului. Inainte de UE exista 3 razboaie europene devastatoare. Doua din ele mondiale. Ce se va intampla dupa UE? Cat de greu e de presupus? Nici macar liderii UE nu si mai aduc aminte ca nu stau acolo doar ca sa imparta niste bani.

Asa am reinceput sa citesc presa occidentala. Franceza si britanica. in special. Este inspaimantatoare. Nu mi imaginam asa ceva.

LA stanga se face apologia parintilor marxism-leninismului, a revolutiei bolsevice. Acum niste ani era adorat Che Guevara, dar nu politic, romantic, mai mult pentru mutra lui sexoasa. Astazi s-a ajuns la psihopatii principali. Neo-marxismul este azi o moda. Este un amestec de centrism autosuficient, extravagant de tolerant, suprapus peste toate trendurile anti-capitaliste cu origini obscure. Nimeni nu si mai aduce aminte DE CE si cu CE SCOP spuneau idiotii aia barbosi ce spuneau. Suna cool, suna anti-sistem. Sa-i re-adoram ca sa avem munitie. Traiasca ecologia si egalitatea. Era un banc despre partidele ecologiste, ca seamana cu un pepene. Coaja e verde, tot interiorul insa e rosu. La noi nu se vede inca, in occident este o realitate. Norocul nostru este, de data asta, ca preluam doar forma, nu si fondul. De data asta doar.

La dreapta se construieste nationalismul identitar pre-fascist cu bataie pe viitoare legi rasiale, izolationiste, populiste si imbecilizante. Aparent stupida remarca a lui Trump vis-a-vis de Suedia este explicata in Marea Britanie prin reportaje catastrofice despre cum femeile in Stockholm nu mai ies din casa de frica imigrantilor. O spune Daily Mail, preluat de Evenimentul zilei. La pagina de politica externa. Acesta este articolul despre care vobeam, Daily Mail care a condus lupta pentru Brexit. Un tabloid preocupat de violuri si vedete transsexuale. Ideal pentru a purta mesajul catre cea mai needucata categorie de britanici: puneti mana pe arme, vin araboii sa va violeze femeile. Pentru cititorii Evz, Daily Mail este o publicatie celebra, puternica si credibila. Tot Trump vorbeste in Congres despre Agentia de lupta impotriva crimelor produse de emigranti (Immigrant crime agency)! Pana si pentru nazisti, crimele erau la fel de culpabile chiar si daca le produceau arienii. Nu se poate segrega asa ceva! In niciun univers. Si totusi se intampla.

Britanicii si francezii, cu atat mai putin americanii nu inteleg nici comunismul nici fascismul. Nu le-au trait. Au luptat impotriva lor, le-au folosit ca marote, dar nu le au trait. Nu au repere. Memoria colectiva s-a diluat. Istoria se uita. Fanfaronada actuala este ametitor de suculenta si foarte usor de digerat. Pentru oricine, indiferent cat de putina scoala are. Este atragatoare. Explica lumea simplu, o imparte in categorii clare. Iata dusmanii. Neo-Colonialistii, imperialistii, Soros sau imigrantii si aliatii lor: moderatii retardati care salveaza crabii de la Mega Image, feministele isterice si lesbiene. Cei asa zis puternici si cei asa zisi slabi. Vinovatii. Vinovatia colectiva este cea mai la indemana explicatie. Pentru orice. Iar taberele s au separat deja. Ireconciliabil.

In 1933 vinovati erau evreii. Cel de-a treilea Reich apare dupa un val de mistouri generalizat in presa vremii. Nimeni nu credea in tampeniile lui Hitler. In 1934, nu mai radea nimeni. Pana in 1939, restul europenilor au tacut toleranti. Protejau crabii.

in 1933 comunismul era o poveste de succes pentru intelectualii liberali occidentali. Incredibil, nu? Dar chiar asa era.
Hitler nu castiga alegerile dar prelua puterea. Democratic
Tot atunci promitea renasterea, maretia germana la locul ei de drept. Suna cunoscut? Maretia se creeaza doar micsorandu-i pe altii. De tot daca e posibil. Altfel nu poti sa calculezi cata maretie ai atins.
Izolationismul era in SUA politica de stat. Imigratia era deja stopata prin lege pentru protejarea procentelor etnice favorabile anglo-saxonilor. Dap. Nu e nimic nou sub soare!
Lumea isi revenea dupa o criza economica

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button