FeaturedIstorie

Dacă nu schimbăm nimic, nimic vom obține…

de Constantin Gheorghe

Poate vă plictisesc cu subiectul, poate sunt eu prea prost, dar nu înțeleg ceva și pace. Cum se face că într-un an 2016, în care economia crește cu aproape 5% față de anul precedent, 2015, când nu ai nicio ”relaxare” fiscală, salariul minim crește ”minim” față de anul precedent, și doar timp de șapte luni, nu doar tot anul, în care salariile cresc timid, doar la sfârșit de an, și nu cine știe ce, la Buget s-au adunat mai puțini bani?

Răspunsul este esențial. Pentru că s-ar putea să existe o gravă eroare de sistem, și oricât de mult ar crește economia, noi să colectăm tot mai puțini bani. Iar una dintre explicații(nu trageți în mine, nu sunt economist!) o reprezintă partea tot mai mică din PIB care revine muncii. Or taxarea muncii, cea la lumina zilei, și cea la gri, este făcută la sursă, și este un venit sigur la buget. Restul e aleatoriu, ca încasare, inclusiv TVA. Nu știu, nu mă pricep, dar nu știu de ce am senzația că TVA trebuie să dispară, să fie înlocuit cu o taxă pe consum, plătită de cumpărătorii finali, și ușor de colectat, fără returnări și circuite care să permită evaziunea.

Sunt convins că există multe portițe, prin care banii din creșterea economică scapă taxării. Simplificarea taxării, relaxarea fiscală, transparentizarea mecanismelor financiare, toate astea pot ajuta. Nu sunt eu cel mai calificat să dau soluții. Dar pot spune, cu certitudine, că se impune urgent o discuție pe tema asta. Altminteri, dacă nu schimbăm nimic, nimic vom obține…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button