FeaturedIstorie

Da, statul trebuie să investească. Dar nu în orice, și cu orice preț.

Constantin Gheorghe

De când se vorbește despre spitalele regionale, construite cu bani europeni? A văzut cineva vreun eurocent? Studiile de fezabilitate trimise acum vreo trei sau patru ani la Bruxelles au fost respinse, pentru că nu știu ce statistici pe tipuri de boli nu aveau. Noi vrem ceva, birocrații de la Bruxelles știu mai bine ce ni se potrivește. Noi, românii, n-am mai construit spitale până acum, nu? Trebuie să ne spună ei ce și cum.

Dacă ne punem speranța dezvoltării în banii europeni suntem pur și simplu tâmpiți! Cu atât mai mult cu cât banii ăia nu sunt ”gratis”. Au niște costuri. Dacă te apuci să construiești ceva, și ți se aprobă finanțarea de la Bruxelles, ei bine, o faci pe banii tăi. Și abia după vin banii europeni. Tu n-ai bani. Te împrumuți. Împrumutul vine cu costuri foarte mari, pentru că toate băncile sunt deținute de străini. Ca să nu mai vorbim că băncile nu se grăbesc să crediteze afaceri. Ele creditează consumul, și participă cu elan la finanțarea statului. În rest, Dumnezeu cu mila!

Există o singură soluție: șuturi în curul administrațiilor locale. Care să fie obligate să investească în lucruri cu adevărat necesare comunităților, nu să finanțeze bunăstarea diverșilor behăitori pe la paranghelii din bani publici. Minister al Planificării, Minister al Investițiilor Publice. Ce are nevoie România, în aia se investește! Vrea cineva domenii skiabile? Să-și facă! Plan de afaceri, alea, alea! Să-și recupereze banii de la clienți, nu să prea riscul statul. Școli, spitale, infrastructuri de transport, protecția mediului, combaterea abandonului școlar, a sărăciei, locuințe sociale, alimentări cu apă, canalizare. Hipstereala nu trebuie finanțată nici din bani publici, din din fonduri europene!

Da, statul trebuie să investească. Dar nu în orice, și cu orice preț. Cât despre Bruxelles, să ne mai pupe și în fund, că ne-am săturat de ticăloșia și de incompetența arogantă a birocraților de acolo. Facem pentru noi, nu pentru statistici!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button