Istorie

Cum să faci țara cioburi cu hărți tâmpite

Mă enervează la culme hărțile colorate de după alegeri. Le știți, alea în care județul Teleorman apare roșu cu nota explicativă ”AȘA NU”. Și apoi încep explicațiile sfertodocte: săracii din Teleorman au votat ca niște săraci care-i iubesc pe corupți.

Chestia asta nu-i ”educă” pe teleormăneni, dimpotrivă, mai tare îi scoate din sărite. Iar la următorul ciclu electoral votează de-ai dracului tot ca săracii. (Deși credeți-mă, chiar nu sunt săraci teleormănenii, dar nu despre asta vreau să scriu acum.) Gafa cea mai nasoală a lui Nicușor Dan din campania asta a fost să se ia de Teleorman; o idioțenie – omul a confundat politica cu niște glume de internet. Că nu s-a enervat doar Teleormanul, s-au enervat mai multe județe, unde poate avea niște șanse. Dacă vrei să faci politică la nivel național poate că ideea ar fi să îți adaptezi mesajele în direcția asta, nu să creezi diviziuni de genul ”moldovenii sunt tâmpiți și ardelenii sunt urmașii lui Kant”.

Manipularea vine pe două direcții: prima – culorile ferme, dar poate în Teleorman au fost votate și alte partide, n-ar fi o idee să le prindem și pe ele în infograme? că de obicei lucrurile sunt mai relative; a doua – ideea că doar un anumit spectru este ”bun” – ok, înțeleg, campaniile electorale sunt în culori simple, alb și negru, dar asta din partea partidelor și a candidaților, nu și din partea jurnaliștilor. Chestia asta cu deținerea exclusivă a ”binelui absolut” mi se pare ușor totalitară. Niște auto-numiți arbitri ai eleganței emit sentințe fără drept de apel. (Și nu vorbesc de cei condamnați pentru diverse fapte, acolo lucrurile sunt limpezi – dar a devenit aproape obligatoriu să ai anumite păreri, orice dubiu pe un set de subiecte e taxat imediat: rusofilie, putinism, apărătorii corupției, habotnici etc.) Nu se poate discuta tocmai cu cei care zbiară că sunt adepții toleranței.

Și avem hărți stupide, dar foarte prizate de unii spălați pe creieri: Vasluiul, cuibarul bețivilor și violatorilor, Teleormanul, patria morților vii – puse față în față cu Clujul, unde civilizația e o boală de piele care s-a luat prin frecare de unguri. Se face cioburi orice idee de solidaritate, belele unora se adâncesc și prind priză idei de genul ”Ardealul muncește să țină Bucureștiul în lux”. Cine o fi lansat ideea asta?

Deseară mă aștept la o mulțime hărți de genul ăsta și analize meseriașe pe același calapod. Am votat cu Marian Munteanu, n-am putut cu PSD.

Luați o pisică.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button