Cum își țineau jurămintele românii medievali

03 februarie 2016 destin valah Lifestyle

Povestea recuperării capului lui Mihai Viteazul este spusă într-un adaos anonim la Letopisețul Cantacuzino. Un anonim a adăugat în secolul al XVIII-lea, la peste 100 de ani de la petrecerea faptelor detaliul că Mihai Viteazul și paharnicul Turturea s-au legat prin jurământ să nu-și lase oasele să putrezească pe meleaguri străine, iar supraviețuitorul dintre ei doi să-l aducă acasă pe cel ucis.

Iar Turturea s-a ținut de cuvânt:

De aceea dacă văzu Turturea Paharnicul că tăiară pe Mihai Vodă mult s-au nevoit pentru jurământul ca să ducă oasele lui Mihai Vodă. Ci n-au putut, ci au luat numai capul şi l-au dus în Ţara Românească şi l-au îngropat la mănăstirea Den deal de la Târgovişte.

Multă vreme s-a crezut că adaosul din cronică nu era altceva decât o legendă, 100 de ani fiind o perioadă destul de lungă. Asta până a fost descoperit un document de la voievodul Radu Mihnea din 1612 care îi întărea o proprietate paharnicului Turturea, document în care este amintit episodul recuperării capului lui Mihai Viteazul.

Chiar aș vedea făcut un film care să redea asasinarea lui Mihai Viteazul și peripețiile paharnicului Turturea.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign