Corpul,templul sufletului nostru
My.Roxa
Se tot spune că trupul este templul sufletului nostru, de aceea trebuie să avem mare grijă de el.
Ţi s-a întâmplat vreodată să nu-ţi placă cum arăţi sau pur şi simplu să ai o zi proastă şi atunci parcă şi sufletul îţi era mai răvăşit? Sunt sigură că da. Chiar şi invers în anumite cazuri.
Eu spun că ambele sunt investiţii de valoare şi oferă adăpost pentru valorile personale – materiale, intelectuale sau spirituale şi de aceea trebuie sa le îngrijim cu mare atenţie.
Se spune că trebuie să-ţi hrăneşti mintea, să-ţi cinsteşti corpul şi să oferi balsam sufletului tău. La prima vedere poate părea o măcăneală ieftină, privind în ansamblu însă…
Corpul este templul sufletului tău şi oricât de fericit şi mulţumit te-ai considera, odată neglijat se va duce de râpă şi starea ta de bine. Corpul are o influenţă directă asupra stării de spirit. Nu vei întâlni niciodată un om plin de entuziasm care are o cădere de calciu sau care e nemâncat de nu ştiu câte zile.
“An hungry man is an angry man” zicea Bob Marley şi avea dreptate. Pe de altă parte, când eşti în societate, ai impresia că nimic altceva nu mai contează, bei, fumezi prea mult, mănânci aiurea şi când îţi aduci aminte, nu dormi nopţile şi nu faci sport. Străluceşti în societate şi eşti activ- ai impresia- iar corpul tău ori sănătatea trece undeva în culise şi uiţi de ele. Şi uite aşa, încet încet, ni se degradează corpul şi apoi ajungem la daune şi mai mari. Odată cu apariţia problemelor de sănătate începi să te concentrezi asupra lor şi tot ce părea major şi important până atunci..se duce pe „apa Sâmbetei”. Important este să nu ajungem până acolo.
Cu toţii ştim că un corp îngrijit şi în formă bună îţi dă o stare de bine. Nu militez pentru regimuri drastice, pentru alergături de nu ştiu câţi kilometri cum obişnuiesc eu sa fac, însă puţină atenţie, un regim de viaţă echilibrat, respectarea orelor de masă şi a regimurilor alimentare cât mai sănătoase şi mai naturale (atât cât se poate) nu sunt lucruri foarte greu de respectat. Un corp menţinut în formă te răsplateşte cu endorfine. Şi uite aşa revin iar asupra lor: endorfinele sunt hormoni care îţi dau o stare de fericire şi se produc mai ales după efort fizic. La fel de bine poţi să mănânci ciocolată, ai o senzaţie de fericire dată chimic şi apoi te simţi ca dracu’ când realizezi că arăţi ca un porc. Şi bineînţeles că mulţumirea nu vine vreodată după îndeplinirea unui proces chimic, ci cât mai natural şi mai sănătos. Şi uite aşa creşte şi stima de sine.
Trebuie să fii conştient de ceea ce pot corpul tău şi mintea ta, cu alte cuvinte. Asta, zic eu, e mai important decât look-ul pe care îl adopţi sau de orice altceva. Nu mai menţionez că de-aici şi amprenta care uneori apasă fix pe personalitate.
Anumiţi maeştri, ca să mă exprim aşa, au considerat şi consideră că nu te poţi îmbolnăvi decât atunci când în câmpul tău există anumite fisuri, iar acestea se creează din cauza unor disfuncţii la nivel sufletesc care atacă apoi corpul. Deci este un fel de cerc vicios, o legătură strânsă între trup şi suflet.
Corpul fizic este baza ta, baza existenţei tale fizice, temelia. Opoziţia dintre minte şi corp sau corp şi suflet te poate distruge însă. Uneori se ajunge până în punctul în care viaţa ta se transformă într-un iad, iar tu începi să priveşti şi să te întrebi cum s-a întâmplat şi s-a ajuns până într-acolo. Şi uite aşa ajungem la schizofrenie şi alte boli urâte care se pot declanşa cu un singur click după cum susţine medicina (desigur aici contând fragilitatea fiecaruia în parte).
Deci corpul este puntea care te leagă de realitate până la urmă.
Există Tantra, există Reiki, există Karuna şi altele care au în comun acest lucru, îngrijirea corpului şi a sufletului, şi implicit a minţii.
O să închei aşa: de cele mai multe ori, noi înşine ne condamnăm corpul, nu îl apreciem cum se cuvine, nu îl îngrijim, uneori îl dispreţuim, însă mereu aşteptăm să vină altul şi să o facă. Să facă ceea ce în primul rând este de datoria noastră să facem ..