
Poate vom înțelege și asta: capitalismul cu intervenția statului și planificare se face! Uitați-vă la China! Uitați-vă la Rusia! Franței a început să-i meargă rău în momentul în care statul a renunțat la planificare, desființând ministerul cu pricina(mulțumim socialiștilor francezi!) și a început să se retragă din economie. Italia are aceeași problema.
SUA au avut și ele, după New Deal, un soi de planificare, și un stat puternic intervenționist în economie. Să fim onești: piața poate face multe, dar este și originea multor crize și eșecuri economice. Pentru că este irațională. Cineva trebuie să-i tempereze eșecurile.
Evident, nu orice intervenție este benefică în economie. Dar statul nu se poate mulțumi doar să plătească eșecurile piețelor, pentru a menține un minim de coeziune și de pace socială.
Ce poate face statul, în materie de planificare? Partea de strategie. Să ierarhizeze prioritățile. Să ofere stimulente în acele sectoare în care piața nu este interesată, dar care au un rol important în ansamblul economiei. Dezechilibrele nu sunt bune. Ele sunt produsul căutării cu orice preț a maximizării profitului și a excesului de investiții în domenii rentabile pe termen scurt. Piața este prin excelență esența timpului scurt, a imediatului. Statul și planificarea funcționează în perspectiva timpului lung. Cea care contează, până la urmă.
Uitați-vă la structura aparatului productiv al României, la ce am distrus, cu ce am înlocuit(nu noi, piața) ce am distrus, și veți înțelege ce ne așteaptă. Statul român este zero în materie de planificare strategică! Nici măcar ajutoarele de stat cu care ”cumpărăm” investiții străine nu se dau într-o logică a structurii aparatului productiv. Așa am epuizat cea mai importantă resursă moștenită din comunism: forța de muncă de calitate, calificată. Lipsa ei ne limitează drastic creșterea economică, și dezvoltarea. Ne-am atins deja maximul creșterii economice. Iar dezvoltarea, care dezvoltare?
În rest, ce să zic? Așteptăm noua remaniere guvernamentală. Care nu va schimba nimic în economie. Și nici în societate. Va fi doar un transport proaspăt de țapi ispășitori..