FeaturedIstorie

Ce ne pasa noua?

de Tudor Dumitrascu

Colonialismul a fost o crima contra umanitatii, spune E. Macron, candidatul de centru cu cele mai mari sanse in Franta, dupa care revine putin si spune ca o culpabilizare a francezilor pentru asta nu ar duce la nimic bun.

Ce ne pasa noua?

Macron isi extrage mesajele din deja universalul #resist. Iar Franta pare prima mare putere care isi va aduce la varf un reprezentant al militantismului civic. pentru ca Macron este genul de candidat caruia ii place sa se declare anti-sistem.

Paradoxul face ca, desi profund umanist in esenta, mesajul acesta a generat crime de o amploare inspaimantatoare. Si culmea, nu impotriva colonialistilor, desi acum europenii au inceput si ei sa simta, cu ajutorul ISIS, razbunarea „crimei coloniale”.

Ci pentru ca fostele colonii au inteles sa foloseasca ideologic culpabilizarea europenilor demonstrand astfel ca si celelalte valori occidentale, liberalismul, toleranta, etc sunt la fel de nocive ca si colonialismul. Si deci trebuie inabusite. Ajutorul ideologic l-au primit de la Lenin, el insusi angajat in lupta cu liberalismul si pentru care imperialismul era pretextul perfect.. Au murit sute de milioane de oameni. Genul acela de oameni care nu apar la Breaking News. Pentru ca sunt in lumea a 3-a. Europenii nu au mai intervenit. Ei erau culpabili. Si imperialisti.

Mai grav este ca stanga franceza face astazi apologia unui astfel de mesaj citandu-l pe Lenin care declama in 1916 „profetic” despre „dreptul la autodeterminare al popoarelor”. Asa cum sunt ele. Fara „importuri imperialiste”. Da, astazi, in 2017.

Si noi ne-am „autodeterminat” la 11 decembrie 2016.
Ce selectam? Colonizarea multinationalelor cu setul lor de valori sau „vreau sa se respecte votul meu”

Par indepartate aceste povesti? Nu sunt.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button