Un tip, CEO al unei Turing Pharmaceuticals, a cumparat prin firma sa o licenta de productie a Daraprim, un medicament esential pentru bolnavii de SIDA. Medicamentul se videa cu $13. El l-a facut $750? De ce? Fiindca oricum il cumpara lumea.
Capitalismul în lumea faramaceutica trebuie eliminat sau sever limitat. Nu exista capitalism sanatos cand un om nu poate alege daca sa cumpere sau nu un medicament. Capitalismul functioneaza pentru produse precum electronice, masini, haine, unde consumatorii au o decizie legata de ce sa cumpere.
În lumea medicala brevetul de inventie face puterea. Odata ce ai inventat o molecula noua, ai N ani sa o folosesti exclusiv. Si cum medicamentul tau potential tine oamenii in viata, ei vor cumpara ORICAT ai pune costul. Asa ca il pui la $8000000 de dolari pastila.
Daca in schimb nu exista brevete, oricine poate copia medicamentul tau ca sa il vanda la un pret derizoriu. Si orice research e degeaba. Atunci cum poti sustine cercetarea si progresul?
Prin finantarea cercetarii de stat. Evident, evanghelistii pietei libere vor zice ca la stat se freaca menta. Nu este chiar asa. Descoperiri importate se fac tot timpul in departamente si insitute finantate de stat din universitati din lumea intreaga.
Apoi, nici firmele de research private, al carui scop este sa maximizeze averea shareholderilor, nu sunt intodeauna cele mai eficiente. Orice profesionist din lumea medicala poate atesta ca firmele private dau mereu gherle si petarde de tipul unor anunturi ca au descoperit ceva – in faza incipienta, pe baza unor rapoarte foarte „pozitive” – si apoi, dupa ce vand la pret mare actiunile, dispar din circuitul cercetarii intr-un nor de praf… Lumea privata medicala este plina de coruptie, poate mai mult decat cea de la stat.
Repet: capitalismul poate functiona numai unde consumatorul are o alegere. Sistemul de brevete si cercetarile masluite genereaza o pacoste in lumea medicala privata, care este de multe ori depasita de cea finantata public.
de raiden