
Catedrala Ortodoxă Română ”Înălţarea Domnului” din Vârşeţ a fost construită în anii 1911-1913, în oraşul aflat în estul Serbiei. Este în prezent catedrală a Episcopiei Dacia Felix.
Cel care a introdus oficierea slujbelor religioase în limba română în catedrala episcopală a fost episcopul Maxim Manuilovici al Vârşeţului (1829-1833).
Iniţiativa înfiinţării unei parohii româneşti la Vârşeţ a aparţinut, la jumătatea secolului al XIX-lea, protopopului român Nicolae Tincu Velia (1814-1867), care a făcut demersuri pentru autonomia Bisericii Româneşti din Banat, însă decesul său a oprit materializarea dezideratului comunităţii româneşti din zonă de a avea o biserică proprie, conform site-ului Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina – www.icrv.rs.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
În 1907, protopopul Traian Oprea şi avocatul dr. Petru Zepeneag au luat iniţiativa construirii unei biserici româneşti la Vârşeţ, în centrul oraşului. Au fost demarate acţiuni de strângere de fonduri, potrivit www.icrv.rs.
Au început lucrările, prin aşezarea pietrei de temelie, în data de 9 martie 1911, şi , în acelaşi an, s-au desfăşurat lucrările de zidire, pentru ca în 1912 şi 1913 să fie realizate lucrările la interior, respectiv instalarea mobilierului şi pictarea iconostasului, indică sursa citată.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Catedrala a fost realizată, în stil baroc bizantin, de arhitectul Dimitrie Boitor, după planul Catedralei Ortodoxe Române din Sibiu, pictura fiind realizată de Virgil Simionescu din Lugoj.
A fost sfinţită la 23 mai/5 iunie 1913, de sărbătoarea Înălţării Domnului, de către episcopul de Caransebeş, Miron Cristea, care avea să devină patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939). Cu prilejul slujbei oficiate, de sfinţire a lăcaşului de cult, Miron Cristea a subliniat însemnătatea momentului pentru românii din Vârşeţ, din întreg ţinutul, pentru credincioşii din eparhia Caransebeşului, precum şi pentru întreaga mitropolie ortodoxă română, conform publicaţiei ”Revista Teologică” (Sibiu, anul VII, 1913). Pentru marcarea momentului, comunitatea română din Vârşeţ a organizat în centrul oraşului şi o serie de manifestări cultural-artistice, apreciate pe plan local.
Cu prilejul aniversării centenarului sfinţirii Catedralei episcopale române din Vârşeţ, în iunie 2013, a fost oficiată Sfânta Liturghie cu binecuvântarea episcopului locţiitor al Daciei Felix, Daniil, de către episcopul Caransebeşului, Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit www.basilica.ro. După încheierea Sfintei Liturghii, a fost dezvelit bustul patriarhului Miron Cristea, alături de două plăci comemorative, pentru cinstirea şi pomenirea, protopopului Traian Oprea, ctitorul catedralei, precum şi a compozitorului şi dirijorului Ion Vidu. Tripticul monumental a fost finanţat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. AGERPRES
Sursa foto: icrv.rs