FeaturedLifestyle

Barbatii chiar sunt intimidati de femeile inteligente… Dar femeilor inteligente nu le pasa!

Stiti cum se spune ca barbatii se simt amenintati de femeile mai inteligente? Ei bine, un nou studiu publicat in Jurnalul de Personalitate si Psihologie Sociala tocmai a confirmat acest lucru, explicand ca desi, in teorie, barbatilor le place ideea de a avea o partenera inteligenta, in practica aceasta poate fi perceputa ca o amenintare la adresa masculinitatii lor.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatori de la 3 mari universitati au chestionat un grup de barbati cu privire la un scenariu in care o femeie ar avea rezultate mai bune decat ei la un curs de matematica sau literatura. Chestionarul a aratat ca particpantii au fost impresionati si interesati de femeile cu rezultate mai bune. Suna bine pana acum, nu?
Dar urmeaza si partea a doua a studiului si anume momentul in care participantilor li s-a dat un fals test de inteligenta si li s-a spus ca vor intalni femei care au avut un scor mai bun sau mai prost ca ei la acest test. Ei bine, aici lucrurile au inceput sa nu mai sune atat de bine deoarece atunci cand au fost pusi in fata posibilitatii de a iesi la o intalnire cu o femeie mai inteligenta ca ei, barbatii au dat inapoi. Dupa cum spuneam mai devreme, in teorie suna foarte bine, dar in practica femeile au fost penalizate pentru ca au avut rezultate mai bune ca barbatii: acestia s-au distantat de ele, le-au vazut mai putin atragatoare si s-au aratat mai putin doritori sa faca schimb de informatii sau sa iasa la o intalnire cu acestea.

Cu toate ca cercetatorii spun ca este nevoie de studii mai amanuntite pentru a intari inteligenta – femei concluziile din acest moment, trebuie sa recunoastem ca exista cel putin un sambure de adevar aici. Si nu spun asta doar datorita studiului, ci si datorita experientelor legate de acest aspect. Nu cred ca sunt singura care s-a aflat intr-o situatie in care si-a dat seama ca este depreciata de un barbat, fie el un prieten, iubit, coleg sau sef, pentru simplul fapt ca a demonstrat o abilitate excelenta de a-si folosi neuronii intr-un mod constructiv si inteligent.
Poate ca nici nu v-ati dat seama la momentul respectiv, fetelor, iar privind acum lucrurile dintr-o alta perspectiva vedeti mai clar de ce anumiti barbati au simtit nevoia sa se afirme cumva sau sa va devalorizeze pe voi. Poate fi vorba de un fost prieten care va facea sa va simtiti nesigure si va contrazicea la fiecare pas si nu va dadeati seama de ce, poate fi vorba despre un coleg care simtea mereu nevoia de a va depasi in orice faceati.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu este vorba de rautate sau de prostie din partea barbatilor si nici nu cred ca este cazul sa ii punem pe toti in aceeasi oala pentru ca am vazut si multe exemple de femei inteligente si puternice care au alaturi barbati ce le adora si le sustin in tot ceea ce fac. Pur si simplu cred ca vorbim aici despre un element de baza al mentalitatii masculine care este adanc inradacinat in ideologia sociala. De la oamenii pesterilor si pana cu doar o generatie in urma, conceptul de baza al societatii era ca barbatul si femeia au roluri sociale complet diferite de indeplinit: barbatul era cel care vana, care facea bani, care facea planuri si strategii la locul de munca si acasa, iar femeia era casnica, sotie si mama.
Este adevarat ca lucrurile s-au mai schimbat in ziua de azi si mentalitatile incep si ele sa femei inteligente – successe schimbe incetul cu incetul, dar se pare ca este un proces mai lent decat credeam.
Cea mai simpla explicatie la care ma pot gandi pentru faptul ca nu reusim pe deplin sa modificam aceste concepte sociale (din nou, ma refer aici atat la barbati cat si la femei deoarece si noua ne este greu sa adoptam o mentalitate si o atitudine diferita si moderna cu privire la rolul si capacitatile unei femei in societate si in relatia cu partenerul sau) este faptul ca totul este foarte nou. Lucrurile au fost foarte clare inca de la inceputurile civilizatiei, iar acum, deoadata, rolul femeii in societate a devenit infinit mai mare si mai complex: nu mai suntem doar sotii, mame si gospodine, ci, pe langa toate acestea, am devenit femei de cariera, femei puternice si independente, care fac tot ceea ce face un barbat si ceva in plus.
O femeie inteligenta va gandi singura. Ea nu va pune pret pe etichetele care ii sunt atribuite de societate. Va fi sigura pe propriile idei si pe viata sa si nu se va lasa influentata. De asemenea, o femeie inteligenta va fi puternica si independenta din toate punctele de vedere.

Esti sigura pe tine, ai stabilitate financiara si nu ai nevoie de un barbat care sa te defineasca sau sa te sprijine, ci iti doresti acest lucru, ceea ce este cu totul diferit. Poate de aceea femeile inteligente sunt ocolite de multi barbati. Din cauza acelui instinct care ii spune ca poate fi respins, ca nu va fi superior din punct de vedere intelectual, financiar sau psihologic cu o asemenea partenera si deci notiunile sale despre cum ar trebui sa stea lucrurile si echilibrul dat de aceste notiuni vor fi cu totul anapoda. Este ca atunci cand iti place de un barbat, dar instinctul iti spune ca ceva nu este bine si ca nu e pentru tine, cu singura diferenta ca de obicei acest instinct este corect, pe cand cel legat de inteligenta unei femei este rezultatul a sute de ani de stabilire si validare a unei anumite mentalitati despre statutul fiecarui gen in societate.
Citisem undeva ca din ce in ce mai multe femei sunt singure deoarece le este foarte greu sa isi gaseasca un partener care sa se ridice la nivelul aspteptarilor si nevoilor acestora. Ca femei inteligente ce isi pot crea o existenta satisfacatoare fara un barbat, cautam ceva mai mult si avem pretentii foarte mari fata de partenerii nostri. Tocmai de aceea nu punem la suflet faptul ca exista persoane, fie de sex masculin sau feminin, care se simt amenintate de capacitatile noastre. Nu ne pasa pentru ca stim ca putem mai mult si mai bine decat atat si ca avem uneltele necesare pentru a obtine ceea ce ne dorim.
Imi place sa cred ca femeile in general au evoluat frumos ca membri ai unei societati moderne si civilizate si ca vom continua aceasta evolutie schimband pas cu pas felul in care suntem percepute si in care ne exercitam rolul in plan personal si profesional. Cat despre barbatii care se simt amenintati de intelectul unei femei, cred ca trebui sa isi regandeasca putin strategia deoarece cel mai probabil este ca ar avea numai de castigat dintr-o relatie cu o persoana inteligenta si echilibrata. Pana la urma nu asta cautam cu totii: o persoana care sa ne faca mai buni, sa ne provoace si sa ne ajute sa ne dezvoltam din punct de vedere intelectual si nu numai? Cum altfel am putea sa crestem ca oameni daca nu invatam din experientele pe care ni le aduc cei din jur?

Acasa

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button