FeaturedIstorie

Așa că nu scăpăm neșifonați…

de Constantin Gheorghe

Cea mai importantă observație, după părerea mea, din recentul discurs al lui Putin. Ne place sau nu individul, ceea ce spune trebuie judecat și luat în serios. N-o mai fi Rusia o putere globală, dar are suficiente mijloace de a distruge lumea, în globalitatea ei:

”În ultimii 25 de ani, pragul folosirii forței a scăzut considerabil. Aversitatea față de război, pe care o căpătasem după două conflicte mondiale la nivel subconștient, a devenit din ce în ce mai slabă. Însăși percepția asupra războiului s-a schimbat: pentru privitorii la televizor, a devenit o imagine de divertisment, de parcă nimeni nu moare în luptă, de parcă oamenii nu suferă, iar orașe și țări întregi nu sunt distruse.”

În ceea că mă privește, scriu de ani de zile că politica de ”îndiguire” a Rusiei-și, mai nou, și a Chinei-este perfect ineptă, că nu va ajuta SUA să-și păstreze dominația asupra lumii, ci doar scade pragul nuclear și grăbește izbucnirea unui conflict generalizat. Din care nimeni nu poate câștiga nimic. Trecerea la o lume multipolară este inevitabilă. Depinde cum se face trecerea: negociat, sau violent. Violența riscă să nu rezolve nimic. Dar gândirea dominantă, în acest moment, în geopolitică, este una conflictuală. Așa că nu scăpăm neșifonați…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button