FeaturedLifestyle

Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani

Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) şi prezentat de asociaţie într-o conferinţă.

În ceea ce priveşte incidenţa îmbunătăţirilor structurale necesare, în funcţie de zone şi vechimea locuinţei, la nivelul întregii ţări: în oraşele mici se manifestă mai pregnant necesitatea de îmbunătăţiri structurale legate de izolările termice şi reparaţiile de acoperiş/terasă; locuinţele cu vechime de peste 34 de ani au probleme cronice la toate capitolele – izolare termică, reparaţii acoperiş/terasă, consolidare, izolare zgomot, spaţiu insuficient; Bucureştenii au cea mai mare nevoie de creştere a suprafeţei locuibile.

Potrivit studiului, Zona de Sud, inclusiv Bucureştiul, are cea mai mare nevoie de îmbunătăţire a izolării termice. Zona de Vest înregistrează o necesitate mare la capitolul reparaţii acoperişuri/terasă, iar Zona de Est are cea mai mare nevoie de consolidarea locuinţelor.

Ca dotări necesare îmbunătăţirii confortului locativ, în funcţie de zone, la nivel naţional, aerul condiţionat este principala necesitate în zonele de Est, Sud şi municipiul Bucureşti, centrala termică în zonele de Est şi Sud, hotă/aragaz în zonele de Est şi Vest, mobilă de bucătărie în zonele de Sud, Est şi municipiul Bucureşti, iar aceste nevoi pentru îmbunătăţirea confortului locativ se regăsesc cu preponderenţă în oraşele medii.

Potrivit asociaţiei, noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă în domeniul locativ: orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani); prima de stat rămâne la acelaşi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an; justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi lansate în conformitate cu noua lege după finalizarea normelor metodologice de aplicare.

AGERPRES/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button