FeaturedMain

Alt articol greșit din seria ”românii sunt săraci pentru că sunt proști și sunt proști pentru că sunt săraci”

Trebuie să reacționez când citesc câte un articol greșit, care propune explicații facile pentru fenomene extrem de complexe. De exemplu articolul de aici, de unde aflăm că rumânii au rămas primitivi din cauza ”familiei comunitare”, care chipurile a împiedicat dezvoltarea capitalismului pe aceste meleaguri. Pe lângă familia comunitară și confesiunea ortodoxă a contribuit întrucâtva la ”eșecul capitalismului” pe meleagul mioritic.

Așa mi-am amintit că în manualul de istorie de clasa a VI-a era povestea cu Martin Luther care a țintuit 95 de teze de ușa catedralei din Wittenberg. Și apoi au început războaiele religioase. Chestia asta m-a bântuit pe atunci: vedeam cu ochii minții 95 de caiete de teză bătute în cuie de ușa catedralei. Dar de ce a făcut asta Luther? Și de ce au început războaiele alea oribile? Din cauza unor caiete de teză? Cât de proaste erau tezele alea? Erau teze la română sau la matematică? (În mintea mea de atunci nu puteau exista decât teze la română sau la matematică și nu vedeam nici o problemă cu prezența unor teze la română în Germania medievală). În articolul pomenit mai sus Dan Alexe bănănăie prin aceeași beznă ca și mine în urmă cu 30 de ani. Doar că lumea o să-l ia în serios.

(Aici puteți vedea o imagine cu cele 95 de teze ale lui Martin Luther din 1517, în latină.)

Ce este greșit în ceea ce spune Dan Alexe? Hai să verificăm dacă teza susținută de el se potrivește faptelor istorice cunoscute. Luăm cazul lui Jakob Fugger din Augsburg, cel mai cunoscut membru al familiei Fugger. Jakob Fugger a coordonat în timpul vieții sale (1459-1525) o rețea de afaceri globală: pe lângă importul de textile din Italia în Germania deținea mine de cupru în Slovacia de azi, cupru pe care îl exporta în India prin intermediul unei filiale în Portugalia, mirodeniile aduse din India fiind distribuite pe piața Europei Centrale, de asemenea deținea ample operațiuni bancare prin care finanța guvernanții perioadei.

Operațiunile lui Fugger includeau procedee inflaționiste de micșorare a cantității de metal prețios din monede (ceea ce a dus la o revoltă a sărăcimii din Budapesta).

(Jakob Fugger a avut și în Transilvania o aventură de afaceri, care a dus la invadarea provinciei de către voievodul Petru Rareș, povestea e mai lungă și mai complicată).

Una peste alta îl putem considera pe Jakob Fugger capitalist, cam așa cred eu. Doar că era catolic, ceea ce anulează ideea ”capitalismul a fost inventat de protestanți”. Afacerile lui se desfășurau într-o ”familie arboriferă”, la rândul ei o piedică în calea capitalismului conform raționamentului asumat de Dan Alexe.  Ca să nu vă mai spun că Jakob Fugger a intrat în conflict cu Martin Luther: întemeietorul confesiunii protestante favorizatoare a capitalismului nu dorea să permită operațiuni bancare care să presupună acordarea de dobânzi.

Teoriile de genul ăsta sunt frumoase până le confrunți cu faptele.

Pisică nouă:

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button