FeaturedLifestyle

Afluxul de migranți în Europa ‘nu va schimba demografia continentelor’ (expert)

Afluxul sutelor de mii de migranți și refugiați în Europa ‘nu va duce la schimbarea demografiei la nivelul continentelor’, asigură Gilles Pison, de la Institutul național de studii demografice (INED) în fața temerilor generate de acest fenomen, într-un interviu acordat marți AFP.
În 2015, populația lumii este estimată la circa 7,3 miliarde de oameni și ar trebui să continue să crească până la atinge aproximativ 11 miliarde către sfârșitul acestui secol, potrivit previziunilor de INED.

‘Imigrația nu va schimba fundamental datele demografice la scara continentelor. Mai mult, astăzi, există un flux de refugiați și nu de imigranți. Nu se știe cât timp vor rămâne în țara gazdă, cât de mulți se vor întoarce acasă și când. Chiar dacă în cazul Siriei, în special, aceasta ar putea dura ceva timp înainte ca situația să se stabilizeze’, a opinat expertul francez.

Referitor la exemple recente de fluxuri de refugiați în Europa de Vest, Gilles Pison spune că, în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie, ‘în anii 1990, aproximativ 800.000 de refugiați au fost primiți în Germania, dar o mare parte, alungați de război, s-au întors la casele lor la sfârșitul conflictului’.

Germania, care are o rată scăzută a natalității, cunoaște de ani de zile un flux migrator important, care continuă să-i asigure forța de muncă necesară, iar refugiații de astăzi sunt destul de tineri și absolvenți de facultăți, mai spune el.

În plus, doar 3% din oameni sunt imigranți, adică persoane care trăiesc într-o altă țară decât țara lor de naștere. ‘Acest lucru nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, chiar dacă tipul de imigrare s-a schimbat cu o inversare a fluxurilor migratoare din ce în ce mai de la Sud spre Nord’, afirmă expertul francez, fără să excludă a creștere a imigrației din Africa în următoarele decenii.

Dar este foarte dificil de a face proiecții, de a emite ipoteze privind fluxurile migratoare, care se pot inversa foarte repede.’Bilanțul migratoriu este pozitiv de o lungă perioadă de timp în Germania, ca și în Franța, unde este de aproximativ 75.000 de persoane pe an în ultimul timp’, mai afirmă Gilles Pison.
http://www.agerpres.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button