FeaturedLifestyle

Adevărul despre un eveniment ”controversat”: 16 februarie 1933.

PPS: Afiș de Roni Noel.

România a cunoscut, ca mai toate țările lumii, consecințele Marii Crize din 1929-1933. Consecințe amplificate de starea reală a economiei românești, de guvernarea bezmetică, de împrumuturile externe, care au venit la pachet cu condițiile creditorilor, de corupția generalizată. Să nu uităm că perioada de criză a cunoscut și în 1929 un episod violent, la Lupeni, în timpul grevei minerilor. Au murit oameni, ca urmare a represiunii armate, ordonată de guvernul acestei țări. Poveștile cu ”pericolul bolșevic” sunt pentru proști. Bolșevici sau nu, comuniști sau nu, dacă n-aveau motive, dacă trăiau decent, nici minerii de la Lupeni, nici ceferiștii de la Atelierele Grivița, peste patru ani, nu ieșeau în stradă, pentru a cere condiții decente de viață. Și unii, și ceilalți au primit, în loc de condiții mai bune de viață și de muncă, gloanțe.

Că peste niște ani comuniștii au distorsionat niște fapte-nu pe toate, ci doar pe acelea care le conveneau, pentru a face din unii mari lideri politici-e la fel de adevărat. Dar nu are nicio importanță că Vasile Roaită era, cum zic acum unii, omul Siguranței, și a tras de mânerul sirenei pentru a chema trupele. Important este că nu el le-a dat ordinul să tragă. Și nu din cauza lui au tras.

Sunt curios dacă azi va scoate cineva vreo vorbă despre acele evenimente tragice. Mai ales dinspre sindicate și dinspre partidele ”de stânga”. Pun pariu că va fi o liniște mormântală. Oricum sindicatele sunt moarte, iar partidele de ”stânga” și-au însușit istoria neo-liberalismului american. Așa că Raiul interbelic nu va fi atins nici măcar cu o vorbă. Nici măcar comuniștii nu au reușit o atât de radicală falsificare a istoriei.

Dar faptele rămân. Tot ce pot să sper este că ele vor avea parte de un tratament corect, într-o Românie sinceră cu tot trecutul ei.

PS: da, am primit cravata de pionier într-o zi de 16 februarie. Sincer, nu știam prea bine pe atunci semnificația momentului. Lupta de clasă nu spunea nimic unor puști care se luptau cu gramatica și trebuiau să scrie niște angajamente stupide, pe cuvânt de pionier.

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button