FeaturedIstorie

55% dintre români sunt violatori. Pe bune?!?

M-am emoționat puțin când am aflat de pe internet că 55% dintre bărbații români sunt violatori. Așa zice un Eurobarometru, că din doi bărbați români unul este violator declarat – și o și recunoaște, adică nici nu se ascunde. Matematic și ălalaltul ar viola, dar mai puțin.

V-am zis, de emoție nu am avut timp să merg la sursă, i-am crezut pe cuvânt pe cei care zbierau pe internet cifra asta ”55% dintre bărbații români sunt violatori”! Dar am stat și m-am gândit: dacă vreunul din violatorii ăștia declarați nu-și găsește o victimă feminină și trebuie să-și facă norma de violuri? Nu cumva sunt și eu în pericol? Ia să verificăm totuși cifrele. Și lucrul dracului, n-am găsit nicăieri cifra asta. Și m-am uitat cu atenție în rapoartele cercetării, în română și engleză (le găsiți aici).

Dar de unde a apărut totuși ”55%” ăsta? Păi din graficul de mai jos, care este extrem de imprecis.

rapeeu-wv-1129

Adică dacă România (și Ungaria!) sunt cu roșu la 55% maxim, atunci sigur 55% dintre români sunt de acord cu actul sexual fără consimțământ explicit – adică violatori. Plus că 55% este o cifră frumoasă, impresionanță, se ține minte ușor, sperii lumea cu cifra asta. V-am zis, și eu m-am simțit ușor amenințat – dacă eu nu sunt violator, atunci sigur unul din prietenii mei este – și este gata să violeze dacă își prinde victima beată. Vă dați seama, nu prea mai am cu cine ieși la bere, situația este gravă.

Dar m-am mai calmat puțin când am găsit graficul de mai jos, în versiunea în limba română a raportului.

55-violatori-1

Și ce vedem noi aici? Păi vedem că propagandiștii ”55%” au făcut o mârlănie: nu au defalcat situația. Adică au adunat niște cifre găsite aiurea prin tabel ca să le iasă 55%. Clar, media din România este mai mare decât în țările UE, dar să ne uităm puțin și la tabelul de mai jos. Că este interesant.

55-violatori-2

Și este interesant pentru că ne spune și ce gândesc femeile din România despre sexul fără consimțământ explicit în anumite situații. Și avem așa: 20% dintre românce cred că actul sexual fără consimțământ este justificat în cazul consumului de alcool și droguri; 16% pentru situația când o persoană merge de bună voie acasă la altcineva și tot așa, vedeți în tabel. Gogule, avem o problemă! Păi ce ne facem când la defalcarea pe feminin și masculin avem aceleași procente? Să înțelegem că și femeile violează?

Acum probleme sunt mai multe. Eu aș paria că foarte mulți din respondenți nu au înțeles sensul întrebării. La băieții simpli treaba e clară: era băută, a venit la mine acasă, nu a spus ”NU”, nu m-a lovit – care e problema mea?!? Dacă adunăm cifrele pe modelul ”55% violatori” de mai sus ne iese că ”56% dintre femeile din România” sunt de acord cu actul sexual fără consimțământ dacă au fost bete, s-au dus de bună voie acasă la băiat, purtau haine sexy și nu s-au opus în mod explicit.

Nu mai punem la socoteală diferențele culturale din interiorul României (și nu luăm în calcul diferențele culturale față de țările vestice!) – adică într-un fel merge treaba la discotecă la Cocârlați, în alt fel la cluburile din București și în alte condiții se desfășoară acțiunea la Vama Veche.

Una peste alta avem o nouă măgărie propagandistică, nimic mai mult. Este nevoie de puțin scandal pe tema asta, chiar dacă cifrele vânturate în spațiul public sunt false. Altul e necazul: chiar există o lipsă de educație în România în astfel de chestiuni (aruncați o privire la violența domestică: 46% spun că există, 98% spun că trebuie pedepsită). Însă nu cu minciuni de genul ”55% dintre români sunt violatori” ajungi să rezolvi problema, ba chiar dimpotrivă. Aștept să apară un retardat care să facă legătura ”55% violatori” cu Biserica Ortodoxă, care – nu-i așa? orice inginer bezbojnic poate demonstra matematic asta – deci Biserica Ortodoxă care încurajează violul. Chiar nu m-aș mira.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button