FeaturedIstorie

Nu mi se pare un viitor chiar luminos, cel al noii Revoluții Industriale.

de Constantin Gheorghe

Poate sunt eu prost. Viitoarea investiție a Amazon, în SUA, duce la un cost minim pe locul de muncă de 100.000 de euro. Vi se pare că este puțin, ținând cont de faptul că, așa cum recunoaște chiar Amazon, slujbele sunt în general pentru necalificați, sau cu calificare rudimentară? Cei mai mulți lucrează în zone în care sunt operații ce nu pot fi robotizate.

Depozitele lor uriașe sunt robotizate. Folosesc multă inteligență artificială, care costă. Ce fac muncitorii? Împachetează! Sau cară cu încărcătorul frontal marfă, din zone în care roboții nu pot intra, gen rampe feroviare sau auto. În depozit mărfurile sunt căutate și sortate automat. E ca la o mașină cu comenzi numerice: robotul se duce și ia din raft(unele situate pe la vreo 36 de metri înălțime) marfa, o pune în coș, iar coșul îl pune pe masa ambalatorilor, coșul cuprinzând o comandă, cum a cerut cumpărătorul. Dacă e nevoie de cutii nestandardizate, un robot le confecționează. Iar cel care ambalează are între 30 de secunde și un minut pentru a ambala o comandă!

Dacă pentru a înființa un loc de muncă ce generează valoare adăugată mică este nevoie de sume atât de mari, cât costă un loc de muncă ce generează valoare adăugată mare? Cine își poate permite să investească atât? Și uite așa se răspândește/generalizează sărăcia, societățile se polarizează, decalajele de dezvoltare cresc, la fel și frustrările și furia socială. Nu mi se pare un viitor chiar luminos, cel al noii Revoluții Industriale. Dimpotrivă…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button