FeaturedIstorie

Influențează activitatea omului, local, mediul înconjurător? Evident, da! Cum? Amplificând efectele unor fenomene naturale care au loc la fel de milioane de ani!

Știți ce-i bizar? Apocalipsa asta meteo nu privește decât Occidentul. Deși probleme au toți. În Japonia valul de căldură a ucis vreo 20 de oameni. Din vreo 128 de milioane de locuitori. Da, au murit oameni. Dar cu mijloacele aflate la îndemâna noastră pierderile sunt, practic, zero!

În Grecia nu vremea a ucis, ci inconștiența, lăcomia, ticăloșia unor oameni. La noi, prostia și ticăloșia, refuzul de a respecta niște reguli. Și mai peste tot în lume se întâmplă așa.

Nu putem trage concluzii despre viitor din câteva lucruri, unele dintre ele de fapt divers, până la urmă. Nu poți lua decizii folosind date statistice care, raportate la vârsta Pământului, reprezintă, probabil, 0,00000000000000001% din istorie!

Influențează activitatea omului, local, mediul înconjurător? Evident, da! Cum? Amplificând efectele unor fenomene naturale care au loc la fel de milioane de ani! Înainte de a da vina pe poluare, nu ne uităm puțin la activitatea solară, și la interacțiunea lui cu mediul planetei noastre? Că poate aici e cauza. Sigur, reducerea poluării nu ar fi un lucru rău, dimpotrivă. Mai ales că avem, acum, tot ce ne trebuie, tehnologic și științific, pentru a o face. Mai mult, nici costurile n-ar fi nesustenabile. Nu văd de ce am cheltui anual mii de miliarde de dolari pentru înarmare, și mai nimic pentru amenajarea teritoriului, reîmpăduriri, reciclarea deșeurilor, energii alternative. Pot armele nucleare, spre pildă, preveni incendiile de păduri?

Ce vreau să spun? Că suntem tâmpiți! Că nu știm să ne ierarhizăm prioritățile. Că e mai ușor să livrăm populisme ieftine, și imposibil să ne facem un proiect de viitor. În timp ce alții o fac. Fără prea multe grețuri ”democratice”. Au o problemă, o rezolvă. Și astfel, chiar dacă pierderile umane și materiale există, sunt reduse la maxim. Și, ceea ce este la fel de important, fac din prezervarea mediului industrie. Dând de lucru oamenilor. Totul e să-ți pese!

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button