FeaturedLifestyle

Cum să nu te dai de gol în Chișinău că ești din România: 4 pași care nu dau greș

Am făcut o listă cu patru pași de urmat dacă vreți să fiți luat drept chișinăuian 100%.

1. Vocea și accentul

Chestiile astea două vă recomandă ca fiind din România, pur și simplu nu există scăpare. Singura soluție este să vorbiți cât mai puțin, spre deloc. Nu vă amăgiți că sunteți din Botoșani și s-ar putea să păcăliți pe cineva. Nu are rost să imitați accentul moldovenesc sau să vorbiți în rusă, oricât de bine ați cunoaște-o, accentul românesc este asurzitor. Dacă împrejurările vă silesc a grăi atunci recomandarea mea este să vorbiți gâjâit, din piept – cu cât mai neinteligibil, cu atât mai bine. Bărbații adevărați din Chișinău așa vorbesc. (Pentru femei nu am nici o soluție).

2. Statul în drum

În Chișinău oamenii blochează în mod natural căile de acces. Spațiul înconjurător este perceput în mod diferit, un adevărat locuitor al Chișinăului va fi mânat de instinct să se oprească pentru multe minute în locul în care va bloca accesul în cel mai eficient mod cu putință. Exercițiu practic 1: opriți-vă în fața ușii magazinului și verificați-vă îndelung cumpărăturile și portofelul. Gâjâiți cu indignare către cei care vă lovesc încercând să intre sau să iasă. Exercițiu practic 2: chiar dacă troleibuzul este gol, cel mai bun loc este pe scări. Locul cel mai bun nu se cedează sub nici o formă. Gâjâiți cu indignare la cei care vă reproșează ceva. Nimeni nu va bănui că sunteți din România.

3. Regula de acces simplu

Logica dictează o regulă simplă: au prioritate persoanele care se deplasează dintr-un spațiu restrâns spre un spațiu extins. De exemplu: oamenii care ies din magazin au prioritate față de cei care intră, oamenii care coboară din troleibuz au prioritate față de cei care urcă. În Chișinău această regulă nu este valabilă. Deplasarea trebuie forțată cu orice preț, indiferent de direcția de deplasare. Nu contează dacă intri sau dacă ieși, ideea este să nu dai nimănui prioritate. Exercițiu practic: încercați să vă suiți în troleibuz peste cei care încearcă să coboare. Tenacitatea este elementul cheie al acestui exercițiu, dar ajută și dacă aveți mâinile ocupate de cinci sacoșe pline cu diverse produse agricole. În caz de ceva, gâjâiți.

4. Deplasarea cu orice preț

Distanța de la punctul A la punctul B se parcurge în Chișinău în linie dreaptă, indiferent de obstacole. Nu este o regulă, cât un corolar la regulile de mai sus. Dați de-a-mboulea peste copii, femei, bătrâni. Cei cu experiență busculează stâlpii, băncile, coșurile de gunoi și gardurile vii. Există legende despre experți care pur și simplu trec prin case ambiționându-se să se deplaseze exclusiv în linie dreaptă. Gâjâiți neinteligibil pe tot parcursul deplasării. Exercițiile practice le puteți alege singuri.

P.S. Dacă nu vreți să vă purtați ca un chișinăuian cu vechime puteți ignora liniștiți sfaturile de mai sus.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button