FeaturedIstorie

Când batem câmpii, măcar s-o facem inteligent.

Când pornești un război, trebuie să ai niște obiective clare, și mijloace pentru a-ți atinge obiectivele. Așadar, să zicem că ne-ar ataca rușii. De ce ar face asta? Ce obiective ar urmări? Să ocupe România? De ce? Să facă din ea o bază de plecare pentru a ataca spre vest? Cu ce forțe, cu ce mijloace? Câte obstacole ar trebui să depășească?

S-o luăm metodic. Debarcare în Dobrogea, dinspre mare. Câte trupe și mijloace au nevoie? Au capacitatea de transport necesară? Câți oameni trebuie să debarce, pentru a menține un cap de pod pe litoral? O mie? Două mii? Cinci mii? Zece mii? Câte tancuri? Câte transportoare blindate? Câte avioane și elicoptere? Ce vor avea în față? Păi, vreo șase mii de americani de la Kogălniceanu, și cam tot atâți români, bașca apărarea litoralului, rachete sol-mare și celelalte.

Rușii au în Marea Neagră patru nave de desant de capacitate mare, din clasa Ropucha, I și II, proiect 775, construite în Polonia, la sfârșitul anilor 1980. Duc 10 tancuri T 90 și 340 de oameni. Sau, după caz, 12 TAB. Mai au și trei nave de debarcare din Clasa Aligator, proiect ce datează din 1959, retrase, și aduse de curând la ”viață”. Transportă 20 de tancuri și între 350 și 420 de soldați.

Să socotim: maximum 100 de tancuri(dar va fi un mix de blindate, deci cel mult 40 de tancuri) maximum 2000 de soldați. Ajung toate șapte nave să debarce soldații și armamentul? De la baza de plecare până pe litoralul nostru sunt 600 de kilometri. Ce șanse sunt să plece neobservate, și să ajungă neobservate? Mai ales că vor avea escortă, crucișătoare, distrugătoare și fregate purtătoare de rachete, ecran de submarine. Câte rotații trebuie să facă navele de desant, pentru a aduce forțele necesare menținerii capului de pod? Nu vor fi angajate de forțele navale românești și NATO, care ruginesc prin zonă?

Trecem. Să zicem că ar debarca. Încotro apucă? Spre București? Să forțeze Dunărea? Adică să aducă o mare cantitate de material de geniu? Sau spre Moldova? Să facă joncțiunea cu trupe venite pe uscat? De unde? În Transnistria mai au 350 de soldați, fără armament greu. Iar ca să vină din Rusia trebuie să treacă prin Ucraina. Ca să nu mai vorbim de faptul că noi ne putem apăra blocându-i pe Nistru, sau pe Prut.

Și tot așa. Când batem câmpii, măcar s-o facem inteligent. Să facem scenarii plauzibile. Dar nu, noi nu, niciodată! Noi lipim etichete și ne văităm preventiv. După care râgâim o bere!

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button